Ehkä kuulit tästä tapauksesta vuosia sitten? Miten 55 vuotias fysiikanopettaja laihtui 25 kiloa syömällä ainoastaan McDonaldsissa 6kk putkeen.

“Söin 540 ateriaa McDonaldsissa”, John Cisna sanoi.

Hän laihtui kokeen aikana 25 kiloa JA paransi veriarvojaan, verenpainettaan ja kaikkia  muitakin hyvinvointimarkkereitaan.

Silti jotkut alan ammattilaiset olivat todella raivoissaan tästä.

“Toi on tyhmää!” he huusivat.

”Hänen terveys olisi tuplasti parempi, jos hän söisi oikeaa ruokaa.”

”Mahtavaa, nyt kaikki luulevat että he voivat elää Mäkkärin ruualla!”

Näitä huuteluita oli silloin ympäri verkkoa.

John sanoi kuitenkin useasti kokeilunsa aikana, että ihmisten ei tulisi matkia häntä. Se oli vain koe. Se oli haaste hänen oppilailleen, joiden piti rakentaa Johnille ravinto. Sen piti täyttää nämä kaksi ehtoa:

  • Hänen kalorit tuli olla 2000 per päivä
  • He seurasivat 15 erilaista mikroravinnetta ja niiden oli pysyttävä FDA:n suositusten sisällä

Mitä tämä koe todisti? On hyväksyttävää elää roskaruualla?

Ei.

Se todisti sen, että energiatasapaino on kriittisessä roolissa kun puhutaan laihdutuksesta ja terveydestä.

Huolimatta siitä, että Cisna söi 540 ateriaa putkeen Mäkkärillä, hänen terveytensä parani!

Miksi sitten osa treenareista ja ihmisistä olivat raivoissaan?

Koska heidän mielestään ”hän ei tehnyt tarpeeksi” ja hänen olisi pitänyt syödä vain terveellisesti kokeessaan. Nämä ihmiset eivät ymmärtäneet koko kokeen tarkoitusta.

Jos Cisnan olisi pitänyt syödä terveellisesti ja orjallisesti 6kk putkeen ”terveysruokaa”, koe olisi todennäköisesti epäonnistunut. Hänen oli helpompaa suorittaa koe pikaruualla ja pysyä siinä.

Ihmiset huutelevat, että koe ei todista mitään, he eivät näe metsää puilta. Kuinka monta ylipainoista meillä on Suomessa tälläkin hetkellä? Jos ajattelet vastauksen löytyvän siitä, että käsket näiden ihmisten vaihtamaan välittömästi kaiken itsetehtyyn kotiruokaan ulkonasyömisen sijaan… se ei tule toimimaan.

Koe todisti, että on mahdollista tiputtaa painoa ja parantaa terveysmarkkereita syömällä pelkästään Mäkkärillä.

“Kokeen tarkoitus oli näyttää, että jos energiatasapaino on oikein, tulet pudottamaan painoa riippumatta energian ravintosisällöstä. Ei sovi unohtaa myöskään jatkuvuutta. Toki olisi mahtavaa puhua ideaalista. Mutta mitä järkeä on antaa ”terveellinen” vaihtoehto jollekin, jos he eivät pysy siinä?” – Schoenfeld

No se on kieltämättä hyvin sanottu.

Olen huomannut myös, että aina en voi antaa asiakkaalleni ideaalia. Joskus aloitan siitä mikä on ensin tehtävissä.

coca cola ja sokerimäärä
Miksi nykyään niin monet ihmiset epäonnistuvat laihdutuksessa?

Yksi syy tähän on liiallinen kieltäminen. Jos minä esimerkiksi kiellän asiakkaaltani kokonaan pikaruuan tai suklaan, sitten se vasta alkaakin himottamaan häntä.

Tai jos käsken asiakastani heti huomisesta kokkailemaan kaikki ateriat kotona alusta loppuun saakka.

Tämä ei toimi KOSKAAN ja on mahdotonta 99% ihmisille.

Jos asiakas on tottunut syömään roskaruokaa viikoittain ja vuosikymmeniä, se ei auta jos käsken häntä vaihtamaan kaiken huomisesta lähtien.

Sen sijaan ihmiset pitää tavata siellä missä he ovat sillä hetkellä.

Jos minun pitää aloittaa asiakkaani muutos sallimalla hieman roskaruokaa, silloin minä aloitan sieltä!

Minä EN poista asiakkaani ruokavaliosta kaikkea roskaa kerralla. 

Kun tämä alkaa sujumaan, vasta sitten esittelen lisää parempia vaihtoehtoja. Minun asiakkaat ovat syöneet Mäkkäriä, Snickersiä, kokista ja pizzaa juurikin tästä syystä.

Kun asiakkaani saavat uusia tapoja ja onnistumisia, he luovat niitä itse myös helpommin tulevaisuudessa. Tärkeintä on luoda momentumia ja hyviä fiiliksiä, se ruokkii itseään pitkällä tähtäimellä.

Työni personal trainerina on tavata ihmiset siellä missä he ovat.

Ne asiakkaat jotka käytännössä elävät roskaruualla, Cisnan projekti voi toimia esimerkkinä. Tämä lähestymistapa voi olla vähemmän pelottava kun ravinto on tuttua näille ihmisille.

En voi vaatia täydellistä pihviateriaa heti asiakkaaltani, joka ei ole kokannut koskaan elämänsä aikana.

Ei.

Minä opetan hänelle ensin miten helposti hän paistaa kananmunia.

Minä olen aloittanut vaihtamalla asiakkailtani Big Macin juustohampurilaiseen. Olen vaihtanut isot ranskalaiset pieniin ranskalaisiin. Coca-colan vaihtaminen lightiin. Maitosuklaan vaihtaminen tummaan suklaaseen.

Ymmärrät pointtini?

”Onko Tämä Vaarallista?”

Tiedän mitä ajattelet… Minä en sano, että syömällä Mäkkärissä on paras lähestymistapa. Cisnan kokeen tarkoituksena oli näyttää energiatasapaino riippumatta lähteestä.

Aloita sieltä jos on pakko! Hanki tuloksia ja jatka asioiden parantamista, rakenna momentumia itsellesi.

Onko ideaalista käskeä ihmisten syömään pikaruokaa? No ei tietenkään ja en väitä sitä.

Mutta jos se saa heidät liikkeelle oikeaan suuntaan ja parantamaan terveyttään, se on parempi kuin ei mitään.

Joku voi väittää, että tämä on ”vaarallista” kehoittamalla ihmisiä syömään roskaa. Väitän takaisin, että on vaarallisempaa asettaa epärealistisia odotuksia heti alusta, jotka saavat ihmiset epäonnistumaan uudestaan ja uudestaan.

Olen huomannut urani aikana, että totaaliset kieltodieetit eivät toimi pitkällä tähtäimellä ja niiden avulla ei saada pysyviä tuloksia.

Kyllä, ravinnon laatu on tärkeää ja sitä opetan myöskin asiakkailleni.

Mutta jos asiakas on elänyt roskaruualla vuosikymmeniä, se pitää ottaa huomioon.

Autan häntä tekemään ensin helppoa ja parempia valintoja, yleensä se tarkoittaa myös vähemmän energiaa sisään. Ja vasta kun tämä toimii, alan puhumaan oikeasti terveellisemmistä vaihtoehdoista.

Ohjeeni on, että aloita sieltä missä se on helpointa. Hanki ensin onnistumisen fiiliksiä ja rakenna itsellesi positiivista momentumia.

Jos haluat laihtua vaikka 20 kiloa tai rakentaa seksikästä lihasmassaa, minä olen valmentajasi. Tule tapaamaan minua.

PS. Olen haastanut itseni tuottamaan 100 artikkelia 2022-2023 tähän blogiin. Tämä on artikkelini 3/100. Laita blogini seurantaan, nyt tulee paljon mielenkiintoista luettavaa.

markku(at)ruokatauko.fi | personal trainer Naantali

Markku on kokenut personal trainer, joka on erikoistunut auttamaan ylipainoisia saamaan elämänsä takaisin. 44 vuotiaana Markku on elämänsä parhaimmassa kunnossa, ilman vammoja. Hänen ennätyksiään ovat 65 kilon pudotus sekä 32 leuanvetoa SM-kisoissa. Seuraa Markkua Instassa.

Nappaa ”Painonhallinnan Salat” itsellesi ilmaiseksi. Kerron oppaassa miten vauhditat painonpudotusta. Kerron laihdutuksen yleisimmät virheet ja miten vältät ne. Oppaassa selitän miten sinun tulisi liikkua sekä syödä, jos haluat tuloksia.

Lisää samanlaisia artikkeleita:
Miten laihtua 2024?

Miten laihtua 2024?

Miten laihtua 2024? Siinäpä heti tiukka kysymys näin kauden alkuun. Vastaus siihen voi olla monimutkainen tai todella simppeli. Pääasia on, että aloitat tänään. Heti. Minullakin on kausi 2024 pyörimässä jo täysillä. Tapaan runsaasti uusia ihmisiä koko tammikuun ajan...

Nopea laihdutus viikossa

Nopea laihdutus viikossa

Nopea laihdutus viikossa, mitä se oikein tarkoittaa ja mitä on mahdollista saavuttaa viikossa? Minulta kysellään tasaisesti ympäri vuoden mahdollisimman nopeaa laihdutusta. Joten ajattelin kirjoittaa siitä pienne artikkelin. Yleensä kysyjällä on joku tärkeä tapaaminen...

Mies ja kesäkunto – näin se tehtiin

Mies ja kesäkunto – näin se tehtiin

Mies ja kesäkunto 2023? Tässä esimerkki miten Samulin kesäkunto tehtiin kolmessa kuukaudessa. Teimme pätkäpaastoa, pari kovaa treeniä viikossa, sählyä ja kävelyä. Näillä syntyi mahtava kesäkunto ja koko mies muuttui rajusti.KOHTI KONDISTATreenasimme siis kaksi kertaa...