Tuli kiskaistua hyvät selkätreenit tänään. 🙂 Minulla selkätreeni koostuu yleensä leuanvedon (tai joskus ylätaljan) ympärille. Tämän jälkeen tulee sitten muut vetoliikkeet selälle kuten kulmasoudut tai alataljasoudut, jotain selän ojennusta teen harvakseltaan.

Eli minun treenifilosofiani pyörii selkäliikkeiden kuninkaassa: leuanvedossa. Se on ylivoimaisesti paras liike kehittämään koko selkää; liike tuo massaa, leveyttä sekä voimaa. Leuanvedossa aktivoidaan oikeastaan kaikki selän lihakset joten pelkästään yleisliikkeenä se on verraton ja eri otteilla pystytään vielä aktivoimaan paremmin tiettyjä kohtia selästä. Myös hauis saa hyvää treeniä. Leuanvetoa pidetään samalla viivalla penkin, maastavedon sekä kyykyn kanssa, nämä kaikki perusliikkeet tulisi olla jokaisen treenarin ohjelmassa, tai ainakin jos haluaa tuloksia.

Mitä olen nyt leukoja kiskonut vuoden verran niin täytyy kyllä sanoa että en ole koskaan, ikinä missään salilla nähnyt että joku muu niitä tekisi itseni lisäksi. Leuanveto vaatii niin hirvittävästi voimaa että monet arastelevat liikettä sen takia ja luulen että se on myös vähän ”unohtunut” liike salikävijöiden joukossa, se on niin paljon helpompaa mennä siihen ylätaljaan ja hinkata sillä ne sarjat, mutta tulokset ovat sitten mitä ne ovat.

Toki saleilla näkee nykyään paljon näitä avustettuja leuanvetokoneita, joissa vastapainoilla mukamas tehdään leukoja. Itse olen sitä mieltä että ne ovat todella syvältä ja heivaisin ne heti pihalle jos minulla olisi valta. Koneiden säädöt ovat hankalia, niiden liikeradat ovat todella epäluonnollisia ja niissä ei yksinkertaisesti saa mitään tuntumaa lihaksiin. Olen yrittänyt monta kertaa treenata niillä mutta kun ei niin ei. Tai sitten en vain osaa… who knows…

Itse sain leuanvedot nousemaan pyöreästä nollasta tekemällä hyvin lyhyitä sarjoja ja eksentrisiä toistoja, eli hyppäsin ylös ”tangolle” ja tulin hitaasti alas. Ennenkuin huomasinkaan sain tehtyä yhden leuan, sitten toisen, kolmannen jne… Ja nyt +25kg lisäpainoilla paras tulokseni on 8 toistoa ja olen siitä melkoisen ylpeä. 🙂

Leuanvedot myötäotteella

Leuanvedot myötäotteella

Kuvassa perussuoritusta leuanvedosta myötäotteella. Olkapäät pysyvät alhaalla ja veto lähtee suoraan ylöspäin, tällöin saan liikkeen puhtaammin selälle mutta toisaalta se on hieman rankempi silloin. Kädet pidän aina pienessä ”koukussa” jottei satu mitään haavereita. Ja aijai kun tekee namia selälle, polte on todella huikea ja peilistä näkee tulosta. Tähän sitten vain dippivyöllä kyytiin lisäpainot ja saa suorittaa!

– Make