Miten PT-toimeksianto alkaa, mitä kaikkea siinä oikein tapahtuu? No minulla keikat alkavat aina samaan tapaan. Ensin kutsun mahdollisen asiakkaan haastatteluun kanssani. Tapaamisessa kyselen tavoitteista, unelmista, selvitän historiaa, vammoja, sairauksia. Kyselen todella paljon ruokatottumuksista ja yritän selvittää syytä miksi hän istuu edessäni. Haluan tietää mitä hän oikeasti ajattelee ja haluaisi saavuttaa.

Jos olen vakuuttunut asiakkaan motivaatiosta ja tavoitteet ovat meidän molempien mielestä järkevät, sen jälkeen alkaa ruokapäiväkirjan pitäminen. Minä vaadin aina viikon verran ruokapäiväkirjaa, jotta näen mitä polttoainetta hän syö oikeasti. Tällä selvitysviikolla emme liiku lainkaan, odotamme ensin ravinnon käynnistämistä. Kun ruokapäiväkirjat ovat valmistuneet, asiakas lähettää ne minulle ja sitten vasta minun työt alkavat.

Minun tärkeimpänä tehtävänä on tehdä ruokapäiväkirjoista sellaiset, mitä asiakas pystyy noudattamaan ja samalla myös sellaiset millä saamme tuloksia. Otan sieltä hyvät jutut, muokkaan niitä vielä paremmaksi ja heivaan huonoja juttuja pois tai korvaan ne vähemmän huonoilla. Jos on kova sokeriaddikti, pyrin jättämään hieman sokeria ravintoon ja säädän lähteitä paremmaksi. Totaalikieltäytymistä en harrasta lainkaan ja herkutkin kuuluvat normaaliin ruokavalioon. Minä vain määrään milloin niitä syödään ja kuinka paljon. Tarkoituksena on kuitenkin muuttaa elintapoja paremmaksi. Joten turhat kalorit pois ruokavaliosta, varsinkin jos niissä ei ole ravintoarvoja.

Kun saan ruokapäiväkirjat tehtyä, toimitan asiakkaalle yleensä avausviikon ruokavalion muokattuna. Hänen ei tarvitse muuta kuin punnita ja syödä ohjeen mukaan. Ateriat alkavat tyyliin ”Viikko 1, maanantai aamupala xxx”. Haluan tarkkaa dataa mitä kaloreita menee sisään, joten kaikki punnitaan alussa. Haluan tietää miten asiakkaan keho reagoi ravintoon. Syömme yksi tai kaksi viikkoa täysin ohjeen mukaan ja katson sen jälkeen mihin suuntaan keho lähtee, seuraan asiakkaan painoa, hyvinvointia ja suorituskykyä. Jos kaikki näyttää hyvältä, lisään päiviä ruokavalioon ja jatkamme eteenpäin. Jos taas keho ei reagoi, minun on äärimmäisen helppo muokata ruokavaliota johonkin suuntaan.

personal trainer tarkistaa asiakkaan ohjelman

Treenit alkavat viikolla kaksi. Treenien sisältö riippuu paljolti siitä missä lähtökunnossa asiakas on. Mitä alhaisemmalta kuntotasolta aloitamme, sitä varovaisemmin lähdemme liikkumaan. Alussa kävelyä ja kaikki treenit ovat kehonpainolla. Pikkuhiljaa nostamme intensiteettiä kun kuntoa ja voimaa alkaa kertymään. Samalla myös asiakkaan itseluottamus nousee ja hän uskaltaa tehdä monipuolisemmin treenejä. Teen jatkuvasti progressiivisesti nousevaa ohjelmointia asiakkaalle, jotta tekeminen on jatkuvasti mielekästä ja hän näkee edistystä kaikkialla.

Treenien ja ravinnon yhteistoiminnalla keho alkaa muuttumaan, housut alkavat pyörimään päällä, naapurit ja työkaverit alkavat ihmettelemään että jotain on tekeillä, mutta eivät kehtaa kysyä.

Treenaamme yleensä kaksi kertaa viikossa toimeksiannon aikana ja tämän lisäksi asiakas suorittaa 1-2 kotiläksyä omatoimisesti. Jokainen ohjattu treeni kestää noin 45-60 minuuttia. Suoritamme aina treenin, joka palvelee asiakkaan tavoitteita. Ylipainoinen tekee paljon rasvanpolttotreeniä ja peruskuntoa. Rapakuntoiselle lisätään vielä voimaharjoitukset mukaan.

Joka viikko asiakas raportoi miten paino muuttuu ja olotilan muutokset. Minä puolestaan muokkaan ravintoa sitä mukaan kun menemme eteenpäin, eli ravinto mukautuu jatkuvasti projektin mukana. Minä määrään koko ajan mitä asiakas syö ja kuinka paljon. Tällöin asiakkaan ei tarvitse pohtia itse mitään, vaan kaikki tulee valmiina minulta. Grammalleen ja tarkalleen. Kaikki perustuvat hänen omaan ruokapäiväkirjaan, pyrin tekemään sellaista ruokaa mistä hän pitää. Turha keksiä pyörää uudestaan ja heittää hatusta jotain, mitä asiakas inhoaa. Ravinnon pitää olla maistuvaa ja sellaista mihin hän on tottunut, mutta sen pitää tuoda tuloksia.

Tämä on minun tyyli tehdä personal trainer -toimeksiantoja. Tämä on toiminut kerrassaan erinomaisesti ja pitää asiakkaat motivoituneena. Minä en harrasta lainkaan copy-paste -ohjelmointia treeneissä enkä ravinnossa, vaan kaikki räätälöidään tapauskohtaisesti. Haluan tarjota nimenomaan ammattimaista valmennusta, enkä mitään harrastelumeininkiä. Asiakas investoi omaan hyvinvointiinsa ja luottaa että minä vien hänet maaliin. Joten sen takia panostan hirmuisesti ravintoon toimeksiannossa. Tämä erottaa minut heti kilpailijoista, jotka toimittavat sen tylsän copy-paste -listan ja ohjeen ”Syö jotain näistä!”. Se ei motivoi, joten minä teen eritavalla.

Tuon myös asiakkaan ravintoon minun omia henkilökohtaisia mieltymyksiä ja näkemyksiä. Perustelen hyvin valintani ja miksi suosittelen jotain juttua asiakkaan lautaselle.

Markku

Personal Trainer Naantali

PS. Jos tarvitset ammattivalmennusta, ota rohkeasti yhteyttä. Tule tapaamaan minua ja keskustellaan lisää.