Miksi olen aina väsynyt? Erittäin yleinen ongelma ihmisillä on krooninen väsymys. Joskus voi tuntua siltä, että vaikka kuinka paljon nukkuu, et siltikään piristy unesta huolimatta. Joka päivä, suurimman osan päivästä, et tunne oloasi energiseksi ja eläminen on vain selviämistä. Kroonista väsymystä voi kenties esiintyä enemmän 60-, 70- tai 80-vuotiailla, mutta tätä tapahtuu jo 20-, 30- ja jopa 15-vuotiailla, joiden kuuluisi olla täynnä elämäniloa. Sen sijaan he toimivat kuin hidastetussa filmissä päivästä toiseen.

Olen itsekin kokenut kroonista väsymystä edellisessä elämässäni. Lopulta kyllästyin tilanteeseen ja etsin tekijät, jotka ovat osallisena energiansaantiin ja miten saisin enemmän energiaa päivittäiseen tekemiseeni. Olin välillä kirjaimellisesti kuolemanväsynyt. Kun olin tutkinut tarpeekseni, huomasin että ne tärkeimmät asiat energiseen oloon ovat juuri ne mistä kuulet eniten puhuttavan: uni, liikunta ja ruokavalio.

Saatat tässä kohtaa luovuttaa ja klikata itsesi ulos tästä blogitekstistä, koska tiedät jo nämä asiat. Mutta juuri tämä on se kohta, jossa kohtasin ongelmat – suhtauduin uneen, liikuntaan ja ruokavalioon kuin suoritettavina asioina listassa. ”Joo, kyllä saan tarpeeksi unta. Kyllä, saan tarpeeksi liikuntaa. Jep, syön ruokaa.” Joten nämä eivät voi olla syitä velttouteen. Joten aloin etsimään nopeita pika-apuja ongelmaani. Ehkä minulla oli joku raudanpuutos tai joku yliherkkyys. Skippasin kaikki perusasiat etsiessäni ihmepilleriä, jonka ansiosta olisin vähemmän väsynyt pitkin päivää.

#1 ei enää kofeiinia iltaisin

Lopetin kofeiinin väärinkäytön. Kofeiini on siitä erikoinen tapaus, että monet kuvittelevat tietävänsä miten se toimii. Olet varmaan kuullut, että kofeiinin vaikutus kestää monta tuntia, joten ”älä juo liikaa kahvia iltapäivällä, et saa unta illalla!” Totuus on että kofeiinin vaikutus kestää paljon kauemmin. Kofeiinin puoliintumisaika on terveillä aikuisilla 3-7 tuntia Wikipedian mukaan. 7 tunnin jälkeen elimistössäsi on puolet kofeiinia jäljellä. Siitä seuraavat 7 tuntia eteenpäin ja tämä määrä on puolittunut. Joten jos juot kahvia kuten minä edellisessä elämässäni klo 20 ehtoolla ajatellen ”Ehkä tämä on vähän liian myöhään, mutta ei se pilaa uniani!” – mietipä uudestaan. Minun historian tietävät myös että rakastin Coca-Colaa. Join sitä litroittain pitkin päivää ja iltaisin, siitä saatu kofeiini sotki rajusti nukkumistani. ”Miksi olen aina väsynyt?”, join liikaa ja liian myöhään piristäviä juomia.

liikaa kofeiinia kahvimukista muumi

kuppi kahvia

Kuppi kahvia klo 16, jossa on kofeiinia 150mg. On hyvin todennäköistä että elimistössäsi on vielä kofeiinia jäljellä noin 75mg klo 23 tietämillä. Aamu viideltä neljäsosa kofeiinista on edelleen kehossasi. Keskellä yötä sinun kuuluisi olla syvimmässä unessa, joka on se hetki jolloin kehosi korjaa sinua, vahvistaa ja virkistää. Tämä uni auttaa sinua muistamaan, käsittelemään päivän aikana saamaasi tietoa ja luomaan uusia ideoita. Nukkuessasi tapahtuu paljon tärkeitä asioita, kofeiini rajoittaa ja estää niitä tapahtumasta.

#2 enemmän aikaa nukkumiselle

Kaikki ovat kuulleet että ihminen tarvitsee 8 tuntia unta. Mutta nukkuakseen niin paljon, täytyy sängyssä olla pidempään. Minulla kestää 30-45 minuuttia nukahtaa joka ilta, joten sängyssä täytyy olla 30-45 minuuttia ”aikaisemmin”. Hyvin nukutun yön hyödyt ovat kumulatiivisia. Jos annat itsellesi hiukan enemmän aikaa joka yö, unenmäärä nousee ja saat univelkasi kuitattua.

Uneen liittyen toisena asiana korjasin sirkadiaanista rytmiäni. Sirkadiaaninen rytmi on noin vuorokauden mittainen sisäinen kello, joka kertoo aivoillesi koska on yö ja päivä. Se kertoo, koska sinulle pitäisi antaa energiaa ja koska sinun täytyisi hidastaa sekä valmistautua nukkumaanmenoon. Sirkadiaaninen rytmi kulkee monilta osin auringon valon mukaan, kuinka valoisaa tai pimeää ympärilläsi on.

Siksi oletkin varmasti kuullut, miksi et saisi käyttää älypuhelinta, roikkua somessa tai katsella näyttöjä juuri ennen nukkumaanmenoa! Kun katselet sinistä valoa, aivosi kuvittelevat että on päivä eivätkä anna sinulle melatoniinia, jota tarvitset hidastamiseen ja nukahtamiseen. Parasta olisi jos et katsoisi näyttöjä lainkaan ennen nukkumaan menoa. Tai ainakaan sellaisia jotka päästävät sinistä valoa läpi.

pelilasit

pelilasit käyttöön

Käytän myös pelilaseja aina iltaisin poistamaan sinistä valoa näytöistä. Nämä lasit auttoivat myös päänsärkyyni 2021, joka johtui todennäkösesti silmien väsymisestä näyttöön. Pelilasit poistivat päänsäryn noin viikossa.

Sirkadiaanista rytmiäni paransin myös hankkimalla kunnon pimennysverhot makkariini. Näin kesäisin haluan olla vielä unessa klo 07 vaikka ulkona olisikin jo valoisaa. Haluan niin paljon laadukasta unta kuin mahdollista, sen sijaan että auringonpaiste osuisi suoraan silmiini keskeyttäen uneni. Tee makuuhuoneestasi pimeämpi, jotta aivosi kuvittelevat että on vielä yö ja sinun kuuluu nukkua.

#3 käy liikkumassa

Mielesi ja kehosi välillä on aina yhteys. Se mikä on hyväksi kehollesi on myös hyväksi mielellesi. Hyvä ja laadukas treeni alentaa pitkässä juoksussa stressihormonin määrää ja samalla lisää testosteronia. Kun pidät huolta temppelistäsi (lue: kehostasi), sama hyöty korreloituu myös suoraan psyykkeeseesi. Yksi tehokkaimmista tavoista saada lisää energiaa läpi päivän on kropan liikuttaminen.

Voidaan ajatella asiaa seuraavasti: ”Markku, olet aktiivinen äijä, käyt nostamassa rautaa ja valmennat muita… Tämä ei ehkä ole niin suuri ongelma sinulle?” Väärin. Se juuri oli ongelmana. Tiedän että teen tietyn määrän treeniä viikossa. MUTTA kaiken muun ajan istun tässä työpöydän äärellä ja editoin videoita, kirjoitan blogia, tuotan sisältöä someen, teen ohjelmointia ja niin edelleen. Treeniaika on häviävän pieni osuus siitä mitä käytän istumiseen. Tämä istuva elämäntyyli vei energiani.

Keksin hyvin yksinkertaisen kikan. Varmistan että käyn KÄVELYLLÄ JOKA PÄIVÄ, teen jotain että pääsen ulos täältä asunnosta. Sen lisäksi hankin itselleni säädettävän seisomapöydän. Vietän suuren osan tuottavasta ajastani seisomalla työpöytäni äärellä mieluummin kuin istuen. Kehoni oppi pikkuhiljaa että olen aktiivisempi myös päivisin ja sain sitä kautta lisää energiaa. Vinkkini on, että nouse joka tunti ylös tuoliltasi 5 minuutiksi ja tee jotain fyysistä. Käy kävelyllä. Punnerra. Kyykkää. Venyttele. Tee JOTAIN! Kehosi kiittää ja saat energiaa.

#4 syö hyvin

En ala paasaamaan sen enempää ruokavaliosta tässä blogipostauksessa. Ehkä syöt ketoa? Ehkä paleota? Ehkä sinulla on gluteeniyliherkkyys? Ehkä syöt lautasmallia? Ei väliä. Yleisesti ottaen vältä sokeria ja prosessoitua ruokaa, juo tarpeeksi vettä. Tiedät varmaan itsekin – on olemassa satoja dieettejä, joita voit löytää netistä. Jos käytät hieman vaivannäköä siihen mitä laitat suuhusi,  tämä korjaa jo monta asiaa ja vaikuttaa välittömästi positiivisesti hyvinvointiisi. Jos tarvitset apua ravintoon, saat minulta ravintovalmennusta.

Miksi olen aina väsynyt? No näiden kolmen toimiva yhdistelmä tuo sinulle energiaa: uni, liikunta ja ruokavalio. Kun saat ne toimimaan, sinusta tulee pirteämpi ja reippaampi, joka selviää työpäivästä ilman jatkuvaa tunnetta kuin jokin vetäisi sinua taaksepäin.

Personal trainerina minä autan sinua liikunnassa ja ravinnossa. Käyhän lukemassa lisää. Säädetään yhdessä myös unesi kuntoon.

Tämän artikkelin tuottivat Markku ja Katja

kesä 2021 special

PS. Minulla on erikoistarjous voimassa koko kesä 2021. Haluan motivoida ihmisiä liikkumaan koronan jälkeen. Saat nämä kaikki allamainitut kaupanpäälle ja täysin ilmaiseksi, jos aloitamme toimeksiannon kesällä. Tarjous voimassa elokuun loppuun 2021. Rahallinen hyöty noin 700€.

PSS. Pistetään vielä paremmaksi! Saat nämä kaikki bonukset jos tulet tapaamaan minua kesällä 2021. Autan sinut alkuun näiden avulla. Ilmaiseksi. Saat pitää kaiken materiaalin.

kesäkunto 2021 tarjous