Limsa on monen meidän suosikki. Suomalaiset juovat keskimäärin 60 litraa virvoitusjuomia per henkilö (Ruotsissa 75 litraa, Norjassa 115 litraa). Vaikka sen kulutus Suomessa on vähäisempää kansainvälisesti katsottuna, Panimoliiton raportin mukaan kaikkien virvoitusjuomien kulutus on lisääntynyt 10% vuodesta 2017 vuoteen 2018. Koko maassa virvoitusjuomien myynti vuonna 2020 oli 277,9 miljoonaa litraa nousten vuotta aiemmasta 2,8%. Laskua tilastoihin tuskin tulee yksittäisten limsa-annosten oston vähennyttyä koronaepidemian myötä, sillä niiden sijaan suuret limsapakkaukset lähtevät nyt herkemmin kaupan hyllyltä osotoskärryyn. Maailmalla kola-jättien myynti on laskenut mm. suurten, sponsoroitavien urheilutapahtumien peruunnuttua.
Mutta mitä tapahtuisi aivoillemme ja kehollemme, jos joisimme pelkästään suosittuja virvoitusjuomia? Juoman korkea happopitoisuus alkaa ensin syövyttää hampaidesi kiillettä, plakin mikro-organismit alkavat käyttää sokeria ravintonaan, joka voi johtaa puolestaan hampaiden reikiintymiseen. Kun olet saanut juotua 1.5 litran pullon kokista tyhjäksi, olet samalla syönyt puhdasta sokeria järjettömät määrät. Kielesi reseptorit lähettävät aivokuorellesi viestin, joka aktivoi aivojen palkitsemiskeskuksen pyytämään lisää. Jos olisit päivittäin juonut kahden vesilitran sijaan kolaa koko viikon ajan, olisit juonut 5880 ylimääräistä kaloria. Ja tämä onkin suurimpia terveysongelmia, jotka on yhdistetty hillihapotettuihin juomiin: painon nousu.
On arvioitu, että vuosina 1977-2007 Amerikassa painonnousun syistä 1/5 voidaan laskea limsojen aikaansaamaksi. Sen lisäksi Yalen tutkijat havaitsivat, että juodessaan virvoitusjuomia ihminen herkästi syö enemmän kaloreita, koska virvoitusjuoman kaloreita ei lasketa mukaan aterian kokonaiskalorimäärään. Kaupan päälle vielä maissisiirappi, jota käytetään virvoitusjuomissa makeutusaineena, ei sula aineenvaihdunnassamme samalla tavalla kuin muut sokerit. Sokerit nostavat maksan rasvoittumista, nostavat siten sydän- ja verisuonitautien riskiä, eivätkä aktivoi insuliinia ja leptiiniä. Nämä hormonit auttavat kehoa kertomaan meille kylläisyyden tunteesta, jotta emme söisi liikaa. Insuliinihäiriö lisää myös riskiä saada diabetes.
light limsa
Pitäisikö meidän sitten vaihtaa light-juomiin? Yllättäen keinotekoisten makeutusaineiden ja ylipainon väliltäkin löytyy yhteys tutkimusten mukaan. Kokeissa on todettu, että makea maku sokerista tai keinomakeutusaineista lisää ruokahalua. Tämän lisäksi monet light-juomien juojat antavat itselleen luvan syödä enemmän, koska energiansaantia on jo vähennetty : ”Otin light-colan, joten voin ottaa isot ranskalaiset hampurilaisen kanssa”.
minä elin kokiksella
Minä rakastin kolaa edellisessä elämässäni, kuten varmaan osa tietääkin. Join Coca-Colaa ja Pepsiä kolme litraa joka päivä. Minulla oli aina sitä jääkaapissa odottamassa, en pystynyt aloittamaan päivää ilman kylmää tuopillista tuota mustaa herkkua. Sen piti aina olla jääkaappikylmää, mielestäni se oli maailman parasta silloin. Minulla oli kokista kotona, työpaikalla ja autossani. Aina.
Rakkauteni kokikseen näkyi myös kehossani. Joko olet katsonut minun tarinani, miten pudotin 65 kiloa? Laitan sen tuohon alle. Tarina alkaa luopumalla limsasta ja kaatamalla ne viemäriin 2007.
Onko kokis kahlinut sinut myös? Jos tarvitset personal traineria auttamaan sinut oikealle tielle, minä pystyn viemään sinut sinne. Olenhan itse kävelevä esimerkki että tästäkin pääsee eroon, jos vain motivaatio on kohdillaan. Ruokavaliolla pystyy vaikuttamaan kuinka paljon sinun oikeasti tekee mieli sokeria ja minkälaisia mielihaluja sokeri herättää sinussa. Ne kaikki korjataan ravinnolla.
Teksti Katja ja Markku
kesäkunto 2021 special
PS. Minulla on erikoistarjous voimassa koko kesä 2021. Haluan motivoida ihmisiä liikkumaan koronan jälkeen. Saat nämä kaikki allamainitut kaupanpäälle ja täysin ilmaiseksi, jos aloitamme toimeksiannon kesällä. Tarjous voimassa elokuun loppuun 2021. Rahallinen hyöty noin 700€. Saat nämä kaikki bonukset jos tulet tapaamaan minua kesällä 2021, autan sinut alkuun täysin ilmaiseksi!
Meiliä: markku(at)ruokatauko.fi