Tietysti tiede tai kokemus eivät ole mitään sinun siskosi poikaystävän laajalle tietämykselle liikkumisesta tai sille Instagramin vaikuttajalle!

Näin on!

Näitä samoja asioita toistan kuitenkin vuodesta toiseen. Kohta on 2023 ja samat jutut pyörii edelleen esillä.

Minun työni on auttaa ihmisiä laihtumaan – liikkumalla ja syömällä oikein.

Se on tarpeeksi vaikeaa ilman, että joudun jatkuvasti tyrmäämään kaikkea bullshittiä mitä verkosta tulee vastaan. Kaikki nämä vaikuttajat mediassa ja ”asiantuntijat” suoltavat mitä ihmeellisintä sontaa ulos, joilla ei ole mitään tekemistä käytännön kanssa.

Nämä seuraavat 10 myyttiä ovat vuodesta toiseen riesana, vaikka ne ovat kumottu ties kuinka monta kertaa vahvalla tieteellisellä näytöllä.

Jos haluan saada muutosta, minun on ohjattava asiakkaani pois näistä, pois huonoista ideoista, pois myyteistä ja väärinkäsityksistä.

Tämä artikkeli on startti siihen. Tässä artikkelissa myytit 1-5. Seuraavassa osassa loput.

1. […täytä tämä…] on paras dieetti laihdutukseen

Uusi vuosi ja uusi dieetti!

Oravanpyörä alkaa jälleen pyörimään.

On miljoona vaihtoehtoa ja netistä tulee jatkuvasti uusia eteen. Kaikki lupaavat rajua painonpudotusta. Joku dieetti voi sallia kaiken syömistä, toisessa kielletään kaikki ja kolmannessa juodaan vain ”mehua”.

Sinä tiedät. Näitä on miljoona erilaisia.

Ei ole olemassa mitään maagista dieettiä, joka poistaa sinulta heti ylimääräisen rasvan.

Kaikki ”roskadieetit” toimivat samalla tavalla:

  1. Raju kalorivaje. Eliminoidaan rajusti ruokavaliosta juttuja pois, kielletään kaikki! Lopulta syödään vain tiettyä kategoriaa. Sinulla on hyvin vähän vaihtoehtoja käytössäsi. Syöt sitä väkisin, vaikka se ei edes maistu sinulle. En tunne ketään, joka voisi sanoa nauttivansa ”sellerimehun” mausta. Sehän on karmean makuista!
  2. Säännöt. Useimmat dieetit kertovat mitä voit syödä ja mitä et, tai milloin voit ja milloin et. Kaikki nämä poistavat yllätyksellisyyden ravinnosta. Olet ravintosi vanki, etkä uskalla soveltaa.
  3. Lupaus. Dieetti lupaa rajut tulokset, mutta vain ja ainoastaan jos noudatat sitä orjallisesti! Kehosi sotii koko ideaa vastaan rajusti ensimmäisestä päivästä lähtien. Jaksat tätä muutaman viikon tai kuukauden. Sen jälkeen sorrut ja kehosi ottaa kaiken takaisin isojen korkojen kanssa.

Näin se menee yleensä roskadieettien kanssa.

VÄITÖS: Voi olla, että asiakas ei täysin ymmärrä roskadieetin haasteita. Minun tehtävänäni on selittää sen hyvät ja huonot puolet.

Ensin kysyn mistä hän pitää dieetistä. Tämä kertoo mitä asiakas odottaa ravinnolta.

Sen jälkeen kyselen lisää elämäntyylistä. Mitkä ovat asiakkaani tavat? Mitä he tykkäävät syödä ja milloin?

Sen jälkeen luon suunnitelman, jonka molemmat pystymme allekirjoittamaan. Tähtäämme yhdessä tavoitteeseen, joka tarkoittaa parhaan ravinnon luomista asiakkaalle. Tässä kohtaa yleensä roskadieettien kiinnostavuus laskee ja asiakas ymmärtää mistä ravinnossa on kyse. Minä perustelen ravintosuunnitelmani asiakkaalleni aina.

Erittäin harvoin pystyn ottamaan mitään elementtejä roskadieetistä toimivaan ravintoon mukaan.

2. treenaus on pahaksi immuunipuolustuksellesi

Koronan aikana tämäkin otsikko vilkkui mediassa. Myytti kiersi, että treenaus laittaa sinut alttiiksi tartunnoille ja sairauksille.

Tämä on todistettu vääräksi, mutta saatoit nähdä uutisotsikoita missä kerrottiin eri ammattiurheiljoiden saaneen koronan.

Tämä johti väärinkäsityksiin, jonka mukaan passiivisuus tekisi sinusta vähemmän alttiin virukselle ja ”hyväkuntoisten” dissaamisesta tuli hetkeksi Googleen jopa trendi.

Ikävä kyllä osalle tämä on jäänyt ikuisesti päälle ja he ovat passivoituneet pysyvästi kotiinsa.

VÄITÖS: Kyllä, se on totta, että jatkuva intensiivinen treeni voi hetkellisesti vaarantaa immuunipuolustuksen kykyä vastustaa tartuntaa.

Mutta siinä on kaikki huonot puolet.

Treeni parantaa pitkällä tähtäimellä immuunipuolustuksen kykyä tapella tartuntoja vastaan, jos palautuminen on hoidettu hyvin.

Toinen asia vaikuttaa vielä enemmän:

Terveyttä edistävä käytös harvoin tapahtuu yksin, hän tekee paljon muitakin juttuja. Henkilö joka treenaa hyvin, yleensä myös syö paremmin (tai luulee syövänsä hyvin). Hän nukkuu enemmän, ei polta ja läträä vähemmän alkoholin kanssa. Henkilö voi jopa tietää ja seurata D-vitamiinitasoaan.

Nämä kaikki vahvistavat immuunipuolustusta, nopeuttaa toipumista sairaudesta tai estävät kokonaan viruksen tarttumisen.

3. syö vähemmän, liiku enemmän

Aloitetaan tämä kohta kahdella totuudella:

  1. Tarvitset energiavajeen pudottaaksesi painoa.
  2. Syömällä vähemmän ja treenaamalla enemmän, ovat molemmat keino luoda energiavaje.

Joten mikä tässä on ongelma, jos joku haluaa vauhdittaa asioita tekemällä nämä molemmat?

VÄITÖS: Yksinkertaisesti nämä molemmat tehtynä erikseen ovat todella vaikeita. Tekemällä kaksi vaikeaa asiaa samaanaikaan laskee todennäköisyyttä onnistumiseen.

Luomalla energiavaje ja siinä pysyminen on erittäin stressaavaa keholle.

Siihen päälle aggressiivinen treenirutiini energiavajeella, aiheuttaa vielä enemmän kovaa stressiä.

Mutta sanotaan, että asiakas haluaa nimenomaan tätä ja treenit pyörähtävät käyntiin. Tarvitaan:

  • Riittävä polttoaine
  • Riittävä toipuminen

Miten asiakas saavuttaa molemmat, kun energiaa on karsittu?

On parempi määritellä treeni- ja ravintotavoitteet erikseen. Suorita ensin toinen ja sitten toinen. Älä suorita molempia samaan aikaan.

Määrittele kumpi on tärkeämpi, enemmän treeniä vai vähemmän ruokaa ja aloita sillä.

Toista ei tulisi kuitenkaan kokonaan hylätä.

Käsken kovaa treenaavan asiakkaani siivoamaan ruokavalionsa ILMAN kaloreiden karsimista.

Tai

Käsken kalorivajeella liikkuvan asiakkaani liikkumaan älykkäästi ILMAN palautumisen kärsimistä.

4. juoksu on ainoa tapa pudottaa painoa

Mene mihin tahansa salille tammikuussa ja joudut etsimään sieltä vapaata juoksumattoa.

Suurin ihmismassa uskoo edelleen, että pitkäkestoinen juoksulenkki on edelleen pääasiallinen tapa pudottaa kiloja. Pitäähän juoksumatto kivasti kulutetut kalorit siinä nenän edessä näkyvillä.

VÄITÖS: Kehollasi on monta tapaa taistella tätä vastaan:

  • Treenit jotka polttavat paljon energiaa, nostavat myös ruokahaluasi. Lopulta et vain korvaa kulutettua energiaa, voit jopa syödä enemmän.
  • On myös helppo uskotella itselleen pitkän ja tylsän lenkin aikana, että voit palkita itsesi syömällä mitä haluat suorituksen jälkeen.
  • Yleensä myös mitä enemmän ja pidempään treenaat juoksumatolla tai lenkillä, sitä vähemmän liikut salin ulkopuolella. Tämä vaikuttaa negatiivisesti kaikkeen hyötyliikuntaan.

Hyvä treeni ei vain pelkästään polta kaloreita. Hyvä treeni on osa kokonaista systeemiä, jossa asiakkaani tekee pieniä parannuksia voimaan, lihasmassaan, kuntoon, taitoon sekä kapasiteettiin.

Kaikki nämä saavat hänet tuntemaan olonsa paremmalta, tämä motivoi hyötyliikuntaan ja todennäköisesti estää myös liiallisen syömisen.

5. kaikki treenit aina täysillä

Tämä vähän liittyy edelliseen. Asiakas saattaa olettaa, että mitä enemmän hikeä valutetaan salin lattialle, sitä enemmän rasvaa poltetaan.

Ymmärrän asiakkaan tavoitteen.

Hän haluaa näyttää hyvältä. Sitä varten rasvaa pitää karistaa pois.

Ongelmana on asiakkaani uskomus, että treenien intensiteetti määrää rasvanpolton tulokset.

VÄITÖS: Korkean intensiteetin aikana polttoainelähde on pääasiassa sokeri rasvan sijaan. Se saadaan yksinkertaisesti nopeammin käyttöön.

Käytät enemmän rasvaa treenin jälkeen, kun aineenvaihduntasi käy korkeammilla kierroksilla treenien seurauksena.

Paras keino hyödyntää rasvanpolttobonus treenin jälkeen, on liikkua älykkäästi. Mielestäni rasvan kimppuun kannattaa käydä laajemmalla rintamalla kuin vain ”täysillä” vedetyn treenin avulla.

Koska mitä kovempaa treenaat, sitä korkeampi riski vammoihin ja ylilyönteihin. Sitä nopeammin viet itsesi sairastuvalle, jos teet jatkuvasti sitä. Sairastuvalta on vaikea polttaa rasvaa.

Sen sijaan minä rakennan lihasta asiakkaisiini. Lisää lihasta tarkoittaa korkeampaa perusaineenvaihduntaa, tämä puolestaan vaatii enemmän energiaa ylläpitääkseen itseään. Saat syödä enemmän ja rasva palaa silti. Rakennan voimaa, jotta voimme käyttää isompia rautoja lihasmassan harjoittelussa. Jälleen lisää bonuksia, joiden avulla rasva palaa.

Käytän intervalleja, aerobista, anaerobista sekä kiinnitän suurta huomiota palautumiseen. Käyn rasvan kimppuun älykkäästi ilman, että asiakkaani teloo itseään tai ajautuu ylikuntoon.

jatkuu seuraavassa osassa

Jos pidit kirjoituksesani, olisi mahtavaa jos jaat sen eteenpäin ystävillesi.

Se auttaa minua saamaan tietoa eteenpäin. Arvostaisin sitä todella paljon.

Jos tarvitset apua laihdutusmyytteihin, olen erikoistunut ylipainoisiin ja rapakuntoisiin ihmisiin. Olen tehnyt tätä työtä jo kohta 20 vuotta.

Lähetä 📧 markku(at)ruokatauko.fi ja tule tapaamaan minua. Keskustellaan sinun unelmistasi ja tavoitteistasi. Tehdään älykäs suunnitelma miten voisimme saavuttaa ne 2023.

PS. Olen haastanut itseni tuottamaan 100 artikkelia 2023 aikana tähän blogiin. Tämä on haasteeni 7/100 artikkeleista. Tämä blogi kannattaa laittaa seurantaan, paljon luettavaa tulossa.

markku(at)ruokatauko.fi | personal trainer Naantali

Markku on kokenut personal trainer, joka on erikoistunut auttamaan ylipainoisia saamaan elämänsä takaisin. 44 vuotiaana Markku on elämänsä parhaimmassa kunnossa, ilman vammoja. Hänen ennätyksiään ovat 65 kilon pudotus sekä 32 leuanvetoa SM-kisoissa. Seuraa Markkua Instassa.

Nappaa ”Painonhallinnan Salat” itsellesi ilmaiseksi. Kerron oppaassa miten vauhditat painonpudotusta. Kerron laihdutuksen yleisimmät virheet ja miten vältät ne. Oppaassa selitän miten sinun tulisi liikkua sekä syödä, jos haluat tuloksia.

Lisää samanlaisia artikkeleita:
Miten laihtua 2024?

Miten laihtua 2024?

Miten laihtua 2024? Siinäpä heti tiukka kysymys näin kauden alkuun. Vastaus siihen voi olla monimutkainen tai todella simppeli. Pääasia on, että aloitat tänään. Heti. Minullakin on kausi 2024 pyörimässä jo täysillä. Tapaan runsaasti uusia ihmisiä koko tammikuun ajan...

Nopea laihdutus viikossa

Nopea laihdutus viikossa

Nopea laihdutus viikossa, mitä se oikein tarkoittaa ja mitä on mahdollista saavuttaa viikossa? Minulta kysellään tasaisesti ympäri vuoden mahdollisimman nopeaa laihdutusta. Joten ajattelin kirjoittaa siitä pienne artikkelin. Yleensä kysyjällä on joku tärkeä tapaaminen...

Mies ja kesäkunto – näin se tehtiin

Mies ja kesäkunto – näin se tehtiin

Mies ja kesäkunto 2023? Tässä esimerkki miten Samulin kesäkunto tehtiin kolmessa kuukaudessa. Teimme pätkäpaastoa, pari kovaa treeniä viikossa, sählyä ja kävelyä. Näillä syntyi mahtava kesäkunto ja koko mies muuttui rajusti.KOHTI KONDISTATreenasimme siis kaksi kertaa...