Pätkäpaasto hyödyt – TOP5 parhaat tässä artikkelissani. Saatat ensimmäiseksi kysyä mikä ihme on edes pätkäpaasto? Se on elämäntyyli, jossa henkilö syö rajoitetun ajanjakson päivässä ja paastoaa loput ajasta. Se on protokolla, jossa paasto ja ravittu vaihtelevat paikkaa. Miten aloittaa pätkäpaasto? Lue edellinen artikkelini siitä ja kokeile.

Kirjoitin tähän artikkeliin viisi parasta hyötyä pätkäpaastosta minun mielestäni. Niitä on paljon muitakin, mutta nämä tulivat ensimmäiseksi mieleen.

#1 MUUTTAA HORMONIEN, SOLUJEN JA GEENIEN TOIMINTAA

Jos et hetkeen syö mitään missä on kaloreita, kehossasi alkaa tapahtumaan monia hyviä asioita.

Kehosi muuttaa tiettyjä hormoneita tehdäkseen varastoituneesta rasvasta helpommin saatavaa ja käynnistää tärkeitä solujen korjausprosesseja.

Tässä on joitain muutoksia, jotka tapahtuvat kehossasi paaston aikana:

  • Insuliinitasot tippuvat. Kuten tiedät, insuliini on varastointihormoni. Kun insuliinin tasot tippuvat riittävän alas, keho pääsee purkamaan rasvavarastoja. Haluat varastointihormonin välillä pois päältä suoraan sanottuna.
  • Lisää kasvuhormonia. Ihmisen kasvuhormonin (HGH) tasot veressä voivat nousta dramaattisesti pätkäpaaston aikana. Tämä hormoni helpottaa rasvanpolttoa, kasvattaa lihaksia ja pitää sinut nuorena.
  • Solujen korjaus. Keho kierrättää vanhoja ja rikkimenneitä soluja uusiksi ja näin tekee sinusta vahvemman. Tätä kutsutaan myös autofaagiksi, eli ”itsenä syömiseksi”. 
  • Geenien ilmentyminen. Useissa geeneissä ja molekyyleissä tapahtuu hyödyllisiä muutoksia, jotka liittyvät pitkäikäisyyteen ja sairauksilta suojautumiseen. Geenit tavallaan käynnistyvät.

#2 POLTTAA RASVAA JA VISKERAALIRASVAA 

Pätkäpaasto saa sinut syömään yleensä vähemmän aterioita. Jos et kompensoit tätä syömällä todella paljon enemmän aterioiden aikana, saat lopulta vähemmän energiaa sisään.

Matalammat insuliinitasot, korkeammat HGH-tasot ja lisääntyneet norepinefriinin (noradrenaliinin) määrät lisäävät kehon rasvan hajoamista ja helpottavat sen käyttöä energiana. Tästä syystä lyhytaikainen paasto nostaa aineenvaihduntaasi.

Toisin sanoen pätkäpaasto kiihdyttää aineenvaihduntaasi (lisää poltettua energiaa) ja vähentää syömäsi ruoan määrää (vähentää energiaa sisään).

Vuoden 2014 tutkimuksen mukaan pätkäpaasto voi aiheuttaa 3–8 % painonpudotuksen 3–24 viikon aikana. Tämä on valtava määrä rasvaa. Katso tutkimus.

Tutkimukseen osallistuneet kadottivat myös 4–7 % vyötäröltään, tästä suurin osa oli viskeraalirasvaa.

Eräs vuoden 2011 tutkimus osoitti myös, että pätkäpaasto aiheutti vähemmän lihaksen menetystä kuin jatkuva kalorirajoitus.

#3 LASKEE INSULIINIRESISTENSSIÄ JA EHKÄISEE DIABETESTA

Tyypin 2 diabeteksesta on tullut erittäin yleinen vaiva suomalaisille viime vuosikymmeninä. Jotkut arviot kertovat että diabeetikkoja on jo yli miljoona Suomessa.

Kaikki mitkä vähentävät insuliiniresistenssiä, auttavat suojautumaan tyyppi 2:lta.

Pätkäpaastolla on osoitettu olevan suuria etuja lukuisissa tutkimuksissa insuliiniresistenssin peruuttamiseen ja verensokeriarvojen laskemiseen. Tutkimuksissa paastoverensokeri on laskenut 3–6 % kun tutkimuksen kesto on ollut 8-12 viikkoa.

Pätkäpaaston todettiin olevan erittäin hyvä suojaamaan henkilöitä, joilla on korkeampi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

#4 VÄHENTÄÄ HAPETTUMISTA JA TULEHDUKSIA KEHOSSASI

Oksidatiivinen stressi on yksi suurimmista askelista kohti ikääntymistä ja monia kroonisia sairauksia.

Se sisältää epävakaita molekyylejä, joita kutsutaan vapaiksi radikaaleiksi. Vapaat radikaalit reagoivat muiden tärkeiden molekyylien kuten proteiinin ja DNA:n kanssa ja vahingoittavat niitä.

Useat tutkimukset osoittavat, että paasto voi parantaa kehon vastustuskykyä oksidatiivista stressiä vastaan. Se auttaa myös torjumaan tulehdusta, joka on keskeisessä roolissa sairauksien syntymisen taustalla.

#5 VOI ESTÄÄ ALZHEIMERIN

Alzheimerin tauti on maailman yleisin neurodegeneratiivinen sairaus. Tätä kutsutaan myös diabetes tyyppi 3:seksi.

Alzheimerin tautiin ei ole tällä hetkellä saatavilla parannuskeinoa, joten sen ilmaantumisen estäminen on ensiarvoisen tärkeää.

Tutkimuksissa huomattiin kuinka elämäntapojen korjauksella ja pätkäpaastolla pystyttiin merkittävästi parantamaan sairauden oireita yhdeksällä kymmenestä.

Eläintutkimukset viittaavat myös siihen, että paasto voi suojata muilta hermoston rappeutumissairauksilta, kuten Parkinsonin taudilta.

PÄTKÄPAASTO HYÖDYT SINULLE

Itse olen pätkäpaastonnut vuodesta 2017 lähtien, kuten varmaan tiedätkin.

Kasasin pätkäpaastosta minun parhaat vinkit oppaaseeni. Saat sen ilmaiseksi alta. Lataa ja hyödy.

Tai voit tulla mukaan seuraavaan pätkäpaaston workshoppiin.

PÄTKÄPAASTO-OPAS 2023

miten valitset oikean protokollan oikeaan tarkoitukseen

edellisen illan toimenpiteet ennen paastoa

mitä tarvitset paaston aikana

vesipaasto vs kuivapaasto, kumpaa käytät

paras tapa päättää paasto ilman suolisto-ongelmia

Oppaan avulla optimoit rasvanpolton ja hyvinvoinnin pätkäpaaston aikana.

kyllä kiitos

Jos sinulle tulee kysyttävää pätkäpaastosta, lähetä rohkeasti minulle sähköpostia markku(at)ruokatauko.fi. Vastaan sinulle 24 tunnin sisällä takaisin.

PS. Olen haastanut itseni tuottamaan 100 artikkelia 2023 aikana tähän blogiin. Tämä on haasteeni 27/100 artikkeleista. Tämä blogi kannattaa laittaa seurantaan, paljon luettavaa tulossa.

markku(at)ruokatauko.fi | personal trainer Naantali

Markku on kokenut personal trainer, joka on erikoistunut auttamaan ylipainoisia saamaan elämänsä takaisin. 45 vuotiaana Markku on elämänsä parhaimmassa kunnossa, ilman vammoja. Hänen ennätyksiään ovat 65 kilon pudotus sekä 32 leuanvetoa SM-kisoissa. Seuraa Markkua Instassa.

Lisää samanlaisia artikkeleita:
Miten aloittaa pätkäpaasto?

Miten aloittaa pätkäpaasto?

Miten aloittaa pätkäpaasto 2023? Mikä olisi paras tapa edetä? Pätkäpaasto on protokolla, joka on saavuttanut melkoista suosiota viime vuosina. Monet ovat huomanneet sen auttavan painonhallinnassa ja nostavan terveyttä monella eri tapaa. Pätkäpaastolla tarkoitetaan...

Pätkäpaasto 16 8 ja muut

Pätkäpaasto 16 8 ja muut

Pätkäpaasto 16 8 ja kaikki muut versiot, mikä olisi sinulle paras? Tein YouTube-videon aiheesta ja kerron kokemukseni näistä seuraavista: 16:8 20:4 23:1 +24h Vesipaasto Kuivapaasto Pätkäpaasto 16/8 mallipäivä klo 08:00 herätys klo 08:30 5dl vettä klo 10:00 1 kuppi...

Yksi ateria päivässä – pätkäpaasto

Yksi ateria päivässä – pätkäpaasto

Yksi ateria päivässä - vuosien saatossa siitä tuli minulle henkilökohtaisesti suosituin metodi toteuttaa pätkäpaastoa. Siirryin siihen tammikuusta 2019. Sitä ennen tuli testattua muitakin metodeita. Käydään niitä tarkemmin läpi tässä blogikirjoituksessa ja miten...