Miten aloittaa pätkäpaasto 2023? Mikä olisi paras tapa edetä?

Pätkäpaasto on protokolla, joka on saavuttanut melkoista suosiota viime vuosina. Monet ovat huomanneet sen auttavan painonhallinnassa ja nostavan terveyttä monella eri tapaa. Pätkäpaastolla tarkoitetaan aikataulua, jossa vuorottelevat syöminen ja syömättömyys.

Pätkäpaasto voidaan toteuttaa monellakin eri tavalla, mutta yleisimmät ovat 16:8 ja OMAD (yksi ateria päivässä). Kirjoitin tähän alle vinkkejä, miten sinun kannattaa aloittaa pätkäpaasto.

#1 Tee paastosuunnitelma

Ennen kuin aloitat pätkäpaaston, suosittelen että tiedät millä protokollalla suoritat sitä. Valmistavat toimenpiteet ennen paastoa ovat jokaisessa hieman erilaiset, samoin miten lopetat paaston. Onko tavoitteenasi painonhallinta, haluatko parantaa terveyttäsi, haluatko korjata hormoneitasi, haluatko poistaa metabolisen sairauden, rakentaa lihasta kehoosi ja niin edelleen. Kaikki nämä kysymykset vaikuttavat siihen minkä protokollan valitset. Pätkäpaaston eri protokollat menevät hieman ristiin toistensa kanssa, mutta jokaisella on selvä oma tarkoituksensa. Joten valitse viisaasti.

#2 Aloita hitaasti

Jos olet tottunut syömään viisi tai kuusi ateriaa säännöllisesti pitkin päivää, on hyvä aloittaa pätkäpaasto hitaasti ja lisätä aikaa vähitellen. Aloita silloin maltillisella 12 tunnin paastolla ja lisäät paaston pituutta asteittain. Tämä auttaa välttämään mahdolliset sivuvaikutukset, kuten huimauksen tai heikotuksen.

#3 Juo vettä

Kun pätkäpaastoat ensimmäisen kerran, suosittelen vesipaastoa. Kehosi pysyy nesteytettynä ja tuntuu kylläiseltä. Vesi laajentaa mahalaukkua, joten se auttaa hallitsemaan nälkää. Vesi auttaa myös poistamaan kehosta kuona-aineita, mikä on tärkeää terveyden kannalta.

#4 Syö luonnollista ruokaa

Kaikista tärkeintä on välttää roskaruuan syömistä, kun lopulta päätät paaston. Kehosi on insuliiniherkkä siinä kohtaa, joten se imee kaiken ravinnon sisäänsä ja hyötykäyttää sen kovalla prosentilla. Joten silloin jos koskaan on tärkeintä tarjota superlaadukasta ravintoa kehollesi. Suosittelen laadukkaita kananmunia ensimmäiselle aterialle. Älä. Syö. Sokeria. Ensimmäisellä. Aterialla!

#5 Huomioi mahdolliset sivuvaikutukset

Pätkäpaasto voi aiheuttaa joillekin ihmisille sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä, väsymystä ja heikotusta. Jos koet näitä oireita, on tärkeää kuunnella kehoasi ja tarvittaessa säätää pätkäpaaston pituutta. Kehosi ei ”osaa” vielä käyttää ketoaineita polttoaineeksi, joten se yskii vastaan, olosi voi tuntua silloin heikolta. Samoin jos keholtasi puuttuu mineraaleja, tämä saattaa ilmetä päänsärkynä. Ihoosi saattaa tulla myös finnejä, kehosi yrittää puskea raskasmetalleja ja myrkkyjä ulos sinusta.

MITEN ALOITTAA PÄTKÄPAASTO JA MITEN PÄÄTÄT SEN OIKEIN?

Kasasin sitä varten minun parhaat vinkit oppaaseeni. Saat sen ilmaiseksi alta. Lataa ja hyödy.

Tai voit tulla mukaan seuraavaan pätkäpaaston workshoppiin.

PÄTKÄPAASTO-OPAS 2023

miten valitset oikean protokollan oikeaan tarkoitukseen

edellisen illan toimenpiteet ennen paastoa

mitä tarvitset paaston aikana

vesipaasto vs kuivapaasto, kumpaa käytät

paras tapa päättää paasto ilman suolisto-ongelmia

Oppaan avulla optimoit rasvanpolton ja hyvinvoinnin pätkäpaaston aikana.

kyllä kiitos

Jos sinulle tulee kysyttävää pätkäpaastosta, lähetä rohkeasti minulle sähköpostia markku(at)ruokatauko.fi. Vastaan sinulle 24 tunnin sisällä takaisin.

Suosittelen, että luet seuraavaksi: Yksi ateria päivässä

Kerron hieman kokemuksiani OMAD-pätkäpaastosta.

PS. Olen haastanut itseni tuottamaan 100 artikkelia 2023 aikana tähän blogiin. Tämä on haasteeni 25/100 artikkeleista. Tämä blogi kannattaa laittaa seurantaan, paljon luettavaa tulossa.

markku(at)ruokatauko.fi | personal trainer Naantali

Markku on kokenut personal trainer, joka on erikoistunut auttamaan ylipainoisia saamaan elämänsä takaisin. 45 vuotiaana Markku on elämänsä parhaimmassa kunnossa, ilman vammoja. Hänen ennätyksiään ovat 65 kilon pudotus sekä 32 leuanvetoa SM-kisoissa. Seuraa Markkua Instassa.

Lisää samanlaisia artikkeleita:
Pätkäpaasto hyödyt – TOP5

Pätkäpaasto hyödyt – TOP5

Pätkäpaasto hyödyt - TOP5 parhaat tässä artikkelissani. Saatat ensimmäiseksi kysyä mikä ihme on edes pätkäpaasto? Se on elämäntyyli, jossa henkilö syö rajoitetun ajanjakson päivässä ja paastoaa loput ajasta. Se on protokolla, jossa paasto ja ravittu vaihtelevat...

Pätkäpaasto 16 8 ja muut

Pätkäpaasto 16 8 ja muut

Pätkäpaasto 16 8 ja kaikki muut versiot, mikä olisi sinulle paras? Tein YouTube-videon aiheesta ja kerron kokemukseni näistä seuraavista: 16:8 20:4 23:1 +24h Vesipaasto Kuivapaasto Pätkäpaasto 16/8 mallipäivä klo 08:00 herätys klo 08:30 5dl vettä klo 10:00 1 kuppi...

Yksi ateria päivässä – pätkäpaasto

Yksi ateria päivässä – pätkäpaasto

Yksi ateria päivässä - vuosien saatossa siitä tuli minulle henkilökohtaisesti suosituin metodi toteuttaa pätkäpaastoa. Siirryin siihen tammikuusta 2019. Sitä ennen tuli testattua muitakin metodeita. Käydään niitä tarkemmin läpi tässä blogikirjoituksessa ja miten...