Minkä painoinen kuntopallo sinun tulisi valita kotitreeneihin tai mitä minä käytän yleensä personal trainer -asiakkaiden treeneissä? Käydään tässä artikkelissa läpi kolme erilaista palloa, joita käytän kaikkien asiakkaideni treeneissä. Nämä kolme palloa eroavat todella paljon toisistaan.

minkä painoinen kuntopallo

#1 KOVA KUNTOPALLO

Kovaa kuntopalloa käytän silloin kun meidän pitää tehdä heittoharjoituksia seinään tai painonnostoliikkeitä. Silloin kovasta pallosta saa paremman otteen ja sitä kautta paremman tuntuman. Palloa on yksinkertaisesti parempi nostaa kyytiin ja tehdä teknisesti vaikeampia liikkeitä.

Miehet käyttävät yleensä 9 kilon palloa ja naiset 6 kilon palloa. Näitä minulta löytyy useammalta eri valmistajalta hyllystä. Pallovalikoima menee yhdestä kilosta aina yhdeksään kiloon saakka.

Kovalla kuntopallolla tehdään myös seinäpalloheitot, joissa heittokorkeus on vaihtelee kahdesta kolmeen metriin.

#2 PEHMEÄ KUNTOPALLO

Pehmeää kuntopalloa käytän asiakkailla, jotka ovat aloittelijoita. Tämä pallo antaa enemmän anteeksi lipsahduksia ja säästää hieman ranteita. Huonona puolena pehmeissä palloissa on sen epäsymmetrinen muoto ja pallon eläminen treenin aikana. Pallo kimpoilee välillä minne sattuu ja sen kanssa on hankalampi tehdä teknistä treeniä.

Pallon halkaisija on usein isompi kuin kovissa palloissa. Pallo myös painuu kasaan kun siihen laitetaan voimaa tai kuormaa päälle.

Käytän pehmeitä palloja enemmänkin keskivartalotreeneissä tai/jos asiakkaan ranteet ovat heikossa kunnossa. Tällöin suosin pehmeää palloa. Pehmeissä kuntopalloissa käytän kolmen ja neljän kilon palloja.

#1 SLAMMIPALLO

Kolmas pallo mitä käytän treeneissä on niin sanottu heittopallo, slammipallo. Tämä pallo on täytetty hiekalla ja sen avulla tehdään pääasiassa voimaa ja räjähtävyyttä. Pallo toimii myös erinomaisena kuntovälineenä. Pallo kimpoaa lattiasta minimaalisesti, joten usein heitämmekin palloa suoraan lattiaan tai vahvistettuun seinään. Vältän kuorman laittamista pallon päälle sekä seinäpalloheittoja slammipallon kanssa, koska kimmoke on olematon ja pallo painuu voimakkaasti kasaan.

Slammipalloissa sopiva paino on 4-5 kiloa molemmille sukupuolille. Silloin pallo liikkuu vikkelästi molemmilla ja treenistä saadaan kovaa intensiteettiä ulos.

jousiampuja punnerrus nojapuissa

painopallo

Jos haluat tehdä todella monipuolisesti pallotreeniä kotona, ehkä silloin voisit hankkia kaikki kolme palloa? Kovalla pallolla saat tehtyä painonnostoa, pehmeällä keskivartaloa ja slammilla kaikki kuntoilut. Kolme palloa kustantaisi noin 150€, silloin sinulla olisi kaikki. Slammi tarvitsee alustan mihin heittää, eli sitä ei kannata suoraan parkettiin paiskata. Samoin seinäpallo tarvitsee puolestaan vahvistetun seinän heittoja varten. Jos näihin ei ole mahdollisuutta, silloin valitse pehmeä pallo ja tee sillä kaikki.

Yhteenveto palloista

Minkä painoinen kuntopallo on sitten hyvä? Kuntopallon valinnassa pitää melkein tietää ensin mitä sillä tekee, se vaikuttaa myös painoon. Jos pääpaino on seinäpalloheitoissa ja punnerruksissa, suosittelen kovaa palloa ja painoksi 9 kg miehille ja naisille 6 kg.

Jos taas pääpaino on keskivartalossa, suosittelen pehmeää palloa. Silloin paino voi olla sama kuin kovassa pallossa tai suosittelemani neljä tai viisi kiloa.

Jos taas pallolla halutaan tehdään räjähtävyyttä ja nopeutta, silloin valitsisin slammipallon. Painoksi viisi kiloa, jota pystyy molemmat käyttämään.

Jos taas haluaa puhtaasti voimailla pallon kanssa, silloin pitäisi hankkia painavampia versioita slammipallosta. Niitä löytyy jopa 70 kiloon saakka. Meiltä löytyy hallilta 40 kiloon saakka palloja ja käytämme myös hiekkasäkkejä vielä raskaampiin nostoihin.

Kuntopallon käyttö

Tässä esimerkkitreeni, joka käyttäisi kaikkia kolmea palloa. 20 sekuntia töitä, 10 sekuntia lepo, 8 kierrosta

slammipallo (slammipallo)

seinäpalloheitto (kova pallo)

linkkuveitsi (pehmeä pallo)

Tee 20 sekuntia slammia voimalla, huilaa 10 sekuntia. Sen jälkeen tee 20 sekuntia seinäpalloheittoja, huilaa 10 sekuntia. Viimeisenä tee linkkuveistä 20 sekuntia, huilaa 10 sekuntia. Tee tämä koko rumba 8 kierrosta. Treeni on valmis. Saat samassa treenissä räjähtävyyttä, kuntoa ja voimaa.

mistä kuntopallo kotiin?

Laitoin Amazonin linkit yläpuolelle, josta voi ainakin napata pallot kotiisi. Valikoima on runsas. Hinnat lähtevät noin 25€ ylöspäin, riippuen pallon painosta ja mihin se on tarkoitettu.

Kannattaa hankkia myös kahvakuula kotiin. Tiedätkö mikä on hyvä kahvakuula? Kirjoitin siihen myös artikkelin ja kuvasin videon, käyhän katsomassa.

Ja Lockdown-vatsahaaste pyörii jatkuvasti taustalla. Siihen kannattaa myös osallistua. Tässä esimerkiksi linkki hyvään alavatsatreeniin.