Sulje silmäsi ja ajattele jotain henkilöä. Ystävää, kollegaa, perheenjäsentä… ketä tahansa.

Nyt ajattele tätä: Joko sinä tai hän sairastuu diabetekseen!

Joten… oletko se sinä?

Okei, sen ei ehkä tarvitse olla aivan noin synkkää, mutta diabeteksen yleistyminen Suomessa viisinkertaistui vuosien 2000-2006 välillä.  Eri arvioiden mukaan diabetesta tai sen esiastetta on noin puolella suomalaisista vuonna 2020.

Ja se jos mikä on hanurista!

Jos et tiedä mikä diabetes on, se on tila jossa verensokeria säätelevä insuliini sekoilee elimistössä. Se on hyvin tiukasti sidottu ylipainoon, huonoon ravintoon sekä istumiseen perseellä koko päivän.

Tästä johtuen miljoonilla suomalaisilla tulee olemaan jatkossa yhä korkeammat riskit saada erilaisia sydänsairauksia ja sydänkohtauksia. Myös ennenaikainen kuolema, sokeentuminen, syöpä, korkea verenpaine ja  immuunijärjestelmän epäkunto tulevat olemaan yleisiä diabeteksesta johtuen.

Lisäselvityksenä sanottakoon, että nyt puhutaan tyyppi 2:n diabeteksestä (tyyppi 1 on ihan eri peto). Tyyppi 2:sta sanotaankin ”aikuisiän diabetes”, koska se yleensä hyökkää päälle kun takana on 40-50 vuotta paskan syömistä ja sohvalla löhöämistä.

Mutta hei, kyllähän me kummatkin tiedetään suomalaiset! ”50 vuotta on ihan helvetin pitkä aika ja eikä se mun kohdalle osu!” Nyt meillä on jopa 10 vuotiaita lapsia, joille diagnosoidaan diabetestä! Suomi – V***n hienoa!

Tässä on vähän tyyppi 2:n oireita:

jano
epätavalliset painon nousut sekä laskut
jatkuva pahoinvointi
haavojen hidas parantuminen
heikentynyt näkö
tunnottomuus
jatkuvat infektiot
tajunnan heikentyminen
jatkuva nälkä
oksentelua

Tässä on minun kansantajuinen versio miten diabetes toimii:

Kun syöt hiilihydraattia  (esim pasta) normaalisti kehosi erittää insuliinia. Sen tehtävänä on viedä hiilarit, joita ei välittömästi käytetä energiaksi, varastoon joko lihaksiin, maksaan tai rasvaksi jonnekin päin kehoa. (sivuhuomautus: keholla on vain tietty varastotila lihaksessa, mutta rajoittamaton varastoalue rasvalle!)

Ongelma on siinä, että diabeetikoilla ja sen esiasteella keho ei osaa käsitellä insuliinia oikein. Itseasiassa keho ei ”tunnista” sitä, sitä ei erity riittävästi, keho ei reagoi siihen ja insuliini ei tästä johtuen voi yksinkertaisesti tehdä sille osoitettuja hommia. Se tarkoittaa mm. kohonneita sokeriarvoja, jotka aiheuttavat edellämainittuja kivoja oireita.

Mitäs me voidaan tehdä? Otetaan pilleri, eikö vain? Sehän on aina helvetin hyvä ideä ja ratkaisee kaiken! Kyllä kyllä!

No ei todellakaan! Joo, markkinoilla on pirusti erilaisia diabeteslääkkeitä ja lääketehtaat ottavat mielellään sinulta massit pois taskusta. Mutta se ei ratkaise ongelmaa! Näillä ihmisillä on EDELLEEN diabetes. He vain yrittävät ”laastaroida” sen piiloon.

Ja plussana voidaan todeta jopa, että osa näistä lääkkeistä ovat vaarallisempia kuin itse tauti! Suomessakin tyyppi 2:n hoitoon käytettävä diabeteslääke Avandia on nostanut tutkimusten mukaan 43% riskiä saada sydänkohtaus! Ja lääketehtaan mielestä näyttö ei ole riittävän tieteellistä.

Mutta on myös olemassa hyviä uutisia…

Tyyppi 2-diabetes voidaan PARANTAA (ilman lääkitystä)!!

Se on totta. Itseasiassa minun henkilökohtainen ennätys 2-tyypin diabeteksen parantamisessa on 9 viikkoa. Tuona aikana asiakas pääsi lääkkeistä eroon ja kaikki arvot palautuivat normaaleiksi.

Haluatko parantaa diabeteksen (tai välttää sen kokonaan)?

Tässä minun kahden askeleen The Diabetes Parannus:

1) Liikuntaa
Monipuolisen liikunnan on tutkimuksissa todettu lisäävän insuliinin herkkyyttä erittäin hyvin. On äärimmäisen tärkeää saada insuliini kontrolliin. Ilman säännöllistä liikkumista diabetes jyllää kehossa miten haluaa ja aiheuttaa yhä pahempia ja pahempia oireita.

2) Ylimääräiset ja turhat hiilihydraatit pois
Jos otat häiriöitä aiheuttavat jutut pois ravinnosta, sinulla ei ole ongelmia! Tämä tarkoittaa esimerkiksi leivän, pastan, murojen, riisin ja perunan välttämistä. Nyt kuulen jonkun heti inisevän: ”Mutta me tarvitaan hiilareita…” Paskapuhetta! Ei tarvita, sinun mielesi on vain ohjelmoitu haluamaan niitä. Jos kerran hiilarit aiheuttivat ongelmat ensimmäisessä vaiheessa, niistä eroon pääsemällä korjaantuu monta ongelmaa. Tämä ei tarkoita ettet voisi syödä lainkaan hiilareita tai että, se on ikuisesti näin, ei todellakaan. Tilanteet muuttuvat.

Siinä se. Se on niin yksinkertaista oikeasti.

Liiku ja syö paremmin! Kuka arvasi? (No minä! Ja nyt myös sinä.)

Tietysti voit olla yksi niistä nynnyistä ja luusereista tuolla jossain, jotka mielummin ottavat sen pillerin ja antavat elintapojensa pikkuhiljaa viedä heiltä hengen (tai joskus vähän nopeamminkin).

Tai voi itse ottaa ruorista kiinni! KOKONAAN!

Sinä voit itse muuttaa kohtalosi, ei sinun tarvitse olla taas uusi numero diabetestaulukoissa. Sinä voit nopeasti ja pysyvästi muuttaa kehosi sekä terveytesi.

Jos sinulla on tyyppi 2-diabetes tai olet riskiryhmässä, nyt on aika tehdä asialle jotain.

Se ei parane itsekseen – se menee vain huonommaksi.

Jos sinulla kysymyksiä aiheesta ja olet valmis muuttamaan elämäsi, OLE YSTÄVÄLLINEN ja ota yhteyttä! Minä parannan sinut!

Ystävällisin terveisin,

Markku Sorosuo

FAF Personal Trainer

0442129562 | sorosuo(at)sorosuo.com