Millainen on hyvä kahvakuula? Kun valitset sopivaa kuulaa kotiin tai kuntosalille, minun suositukset ovat hyvin selkeitä. Käyn tässä blogitekstissä läpi kuulan mallit, laadun, painon miehille sekä naisille.

#1 Kuulan valinta

Mielestäni ainoa oikea kuula on niin sanottu kilpakuula. Miksi? Koska sen koko on aina standardi noin 24 kiloon saakka. Pallon halkaisija on aina samankokoinen, oli kuulan paino mikä tahansa. Kun pallon koko on vakio, tämä auttaa oppimaan tekniikkaa ja korjaamaan vihreitä. Tämä korostuu varsinkin painonnostotekniikoissa, kuten rinnallevedossa, työnnössä ja tempauksessa. Kun kuula on eturäkissä, se on aina samalla tavalla siinä vaikka vaihtasitkin lennosta isompaan tai pienempään kuulaan. Markettikuulissa tämä muuttuu jokaisen kuulan kohdalla riippuen pallon mallista ja valmistajasta. Kilpakuulissa myös kahvan laatu on parempi, niistä on yksinkertaisesti mukavampi pitää kiinni. Kahvaa voi vielä hiota hiekkapaperilla mieleisekseen, tätä en ole kyllä koskaan itse tehnyt.

Markettikuulilla kuulan paikka vaihtelee liikaa mielestäni. Jos on kahdeksan kilon kuula, se käyttäytyy eri tavalla kuin pari kiloa painavampi. Sen paikka elää jatkuvasti tekniikan aikana, luoden turhia riskejä ja hankaloittaa tekniikan oppimista. Myös kahvan laatu vaihtelee todella paljon, niissä on välillä ties mitä saumoja jotka pureutuvat mukavasti käsiin. Kilpakuulissa ei ole näitä ongelmia.

Minulla on ollut kymmeniä markettikuulia ja kilpakuulia. Ihan kaikki markettikuulat ovat hajonneet käytössä enemmin tai myöhemmin. Ei tarvita kuin yksi lipsahdus ja kuula menee halki osuessaan lattiaan. Myös kahvat ovat jääneet käteen, kun kuula on päättänyt sanoa sopimuksen irti kesken heilautuksen. Se ei ole kiva fiilis katsoa kun pallo lentää kaaressa ja sinulla on kahva kädessä. Tämän olen saanut todistaa muutamankin kerran urani aikana ja vielä minun omalla salillani. Sitä mukaan kun markettikuulat menivät rikki, ostin kilpakuulia tilalle.

Kilpakuulat toki maksavat enemmän ja se onkin markettikuulien AINOA positiivinen puoli. Ne ovat edullisempia. Mutta sitten taas kilpakuulat kestävät ”ikuisesti”, sinun ei tarvitse kuin investoida kerran. Jos joskus päätät myydä kuulan pois, sen arvo säilyy hyvänä. Minulla itselläni on ollut sama 16 kilon kilpakuula jo yli 10 vuotta eikä ole mitään ongelmia ollut koskaan!

mihin lihaksiin voimapyörä ottaa

ensimmäinen kuulani

Kuvassa elämäni ensimmäinen kahvakuula vuodelta 2009. Ostin silloin Biltemasta halvimmat mitä löysin. 16kg ja 12kg. Nämä kestivät noin 6kk kovaa käyttöä, kunnes kahva meni poikki molemmista. Mutta muistot elävät. Näillä minä aloitin todella kauan sitten. Kuulat kuvassa uusina ja kiiltävinä ensimmäisen salini lattialla Lohjalla. Hauskoja muistoja!

#2 Paino kokeneelle naiselle

Kokeneille kahvakuulanaisille suosittelen peruskuulaksi 12 kilon kilpakuulaa, eli sinistä. 15 vuoden aikana tämä on osoittautunut kaikista parhaimmaksi vaihtoehdoksi naisille. Jos on hiukan voimaa ja tekniikkaa, nainen saa tehtyä kuulalla tempaukset ja ylösnousut ilman suurta tuskaa.

#3 Paino kokeneelle miehelle

Kokeneille miehille sitten taas 16 kilon kuula, eli keltainen kattaa kaikki tarvittavat. Sillä saadaan tehtyä 95% kaikista liikkeistä. Keltaisella onnistuvat tempaukset sekä turkkilaiset, gobletkyykyt, heilautukset, maastavedot ihan kaikki. Yli 16 kilon kuula on turha mielestäni, niitä ei käytä kukaan meidän treeneissä. Todella isot ja vahvat miehet saattavat käyttöö joskus 20kg ja 24kg, mutta se on erittäin harvinaista.

16kg on myös erinomainen siltä osin, että hyvällä tekniikalla ja voimalla varustetut naiset voivat myös käyttää sitä. Investoinnin kannalta 16kg ja 12kg ovat parhaat. Itselleni esimerkiksi 16kg on juuri sopiva. Sillä saan tehtyä sopivan pituiset sarjat ja se on silti hyvin haastava kuula.

#4 Paino aloittelevalle naiselle

Aloittelijalle suosittelen naisten puolella 8 kilon kuulaa, eli pinkkiä. Sama kuula toimii myös kokeneelle loistavasti lämppärikuulana. Mutta kokemattomalle 8kg on juuri sopiva. Sillä saadaan harjoiteltua tekniikkaa turvallisesti sekä tehtyä kondista. Yleensä kaikkien voima riittää heilautuksiin ja maastavetoihin tällä painolla.

#5 Paino aloittelevalle miehelle

Aloittelevalle miehelle 12 kiloa on täydellinen valinta. Sillä mies saa tehtyä kyykyt, heilautukset sekä tekniset jutut. Käytän itsekin välillä 12 kilon kuulaa kun harjoitan tekniikkaa, jotta saan keskittyä enemmän tekemiseen.

Yhteenveto painoista

Miehellä tulisi olla käytössään treeniä varten 16 kilon kuula ja tekniikkaa varten 12 kilon kuula. Naisella tulisi olla treenikuulana 12 kiloa ja tekniikkaa varten 8 kiloa. Kaikki kuulat kilpakuulia. Muita hyviä varusteita ovat rannesiteet ja painonnostokengät. Niistä lisää myöhemmin. Millainen on hyvä kahvakuula? Sellainen millä saat tehtyä treenit oikein, tehokkaasti ja turvallisesti. Kilpakuula on sellainen.

mistä ostaa kahvakuula?

Kahvakuulia löytyy Suomesta ja EU:n alueelta monestakin paikasta. Itse olen tilannut niitä ympäri Eurooppaa. Olen myös ostanut käytettyjä tori.fi :stä ja Facebookista.

16kg hinta pyörii 75-85€ paikkeilla uutena. 12kg hinta on 70-75€. 8kg kustantaa yleensä 60-65€. Toki hyviin tarjouksiin kannattaa iskeä kiinni, jos sellaisen sattuu näkemään. Näihin päälle toimituskulut. Näissä arvo säilyy hyvin, joten käytettyjä kannattaa kytätä tori.fi:stä tai huuto.netistä.

Koronan takia kuulien saatavuus on todella heikkoa tällä hetkellä. Monella toimittajalla varastot ovatkin tyhjänä. Tilanne korjaantuu siinä vaiheessa kun maailman tilanne normalisoituu. Laitan tähän lisää linkkejä kun varastojen tilanne paranee.

UPDATE 5.4.2023 : Nyt kuulia saatavilla normaalisti. Suosittelen hankkimaan kilpakuulat kotiin.

Seuraavaksi tulossa esittelyyn mininojapuut, joita käytän asiakkaideni yläkropan voimatreeneissä. Tämä väline on sellainen, jota ei juurikaan näe PT-puolella. Myös kuntopalloa, käsipainoa, kuminauhaa tulossa. Kaikkia näitä käytän PT-asiakkaiden treeneissä. Kirjoitan näistä kaikista blogiin esittelyt.

Käy jumppaamassa keskivartaloasi voimapyörällä. Tässä TOP5 liikkeet miten saat vatsastasi terästä voimapyörällä.