”Pitkäkestoinen ja tasavauhtinen aerobinen treeni” (olkoot PTAT tästä lähtien) on edelleen koko kuntosali/valmennus/personal trainer/fitness -skenen kulmakivi, niin täällä Suomessa kuin ulkomaillakin. Voit laittaa sen varaan haaveesi ja toiveesi, mutta jos totta puhutaan, se harvoin lunastaa lupauksia. Sen sijaan tuhlaat vain aikaasi ja energiaasi.

Moni ei edes muista elämää ennen PTAT:ia. Ihmiset liikkuivat ja treenasivat ulkona. He osallistuivat peleihin – ulkona – ystävien ja perheensä kanssa! He käyttivät jalkojaan ja polkupyörää kulkuvälineenä (kuin että ajavat autolla 15min, että pääsevät salille tekemään PTAT:nsa).

Teetkö sinä tylsät aerobiset treenit näillä?

Joten tässä 5 syytä miksi ajattelen, että PTAT on hanurista ja syvältä!

1) Minä ja kaikki asiakkaani vihaavat aerobista treeniä! 🙂 (noh, melkein kaikki). Kysynkin, oletko koskaan tavannut henkilöä joka on iloisesti sanonut ”Oi, menenkin tekemään minun aerobisen treenin nyt!” ja iloisesti rientää tekemään jotain tappavan tylsää stepperihärdelliä. (Ja nyt ei puhuta mistään kestävyysurheilijan innokkuudesta ja sitä paitsi he eivät edes kutsu harjoituksia ”aerobiseksi” tai PTAT:ksi, se on jotain ihan muuta.)

HUOM: Jos olet maratoonari/juoksija ja rakastat juoksemista sekä sanot minulle hymyllä pitäväsi ihan oikeasti juoksemista niin ei minulla ole sitä mitään vastaan, se on ihan jees! Go for it!  Mutta jos et pidä juoksemisesta ja kerrot minulle suupielet alaspäin: ”Menen luukuttamaan tunnin stepperiä koska minun pitää tehdä aerobista!”. Sanon siihen että ”BUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!”. Elämä on liian lyhyt tehdä harjoituksia, joita vihaat! Muuta niitä sellaisiksi, että saat niistä jotain irti ja saat niihin viha-rakkaus-suhteen!

2) Ihmiset uskovat, että 30min puoli-valoilla tehty PTAT (useimmat tekevät juuri tätä) auttaa heitä pudottamaan painoa. Mutta kyllä hiljasta on! Siinä ei pala mikään muu kuin aika ja raha sekä motivaatio! Ihmiset tuijottavat kalorilaskureita koneissa ja ovat ”koukussa” niihin.  Uskon tämän olevan yksi syy ylipainon takana, tuijotetaan kalorimääriä koneesta ja mietitään mitä kulutetuilla kaloreilla voidaan herkutella illalla. PTAT ei luo terveellistä suhtautumista ravintoon!

3) Ihmiset uskovat, että PTAT:n tekeminen (toisin sanoen mene salille ja treenaa vehkeellä joka ei liiku mihinkään) 30min, jotta se on ”tehokasta” ja edistää terveyttä. Ei sinun tarvitse tehdä mitään PTAT:ia voidaksesi hyvin. On olemassa paljon tärkeämpiä asioita, jotka vaikuttaa terveyteen kuin joku helkkarin 30min PTAT.  Sinun ruokavalio on sata kertaa tärkeämpi verenkiertoelimistön kunnolle kuin sinun hengityselimistön treeniohjelma.  HUOM! Jos olet aktiivinen joka päivä (teet fyysistä työtä, pelailet jotain pallopeliä tms tai nostelet punttia), teet varmasti tarpeeksi, jotta vähimmäivaatimukset täyttyvät terveellisen elämän kannalta.

4) Ihmiset uskovat, että PTAT auttaa heitä jonkun urheilulajin tulosparannuksessa. Itseasiassa henkilö joka tekee PTAT:ia valmistautuessaan salibandy-, jalkapallo- tai vaikkapa frisbeegolfkauteen tulee olemaan syvästi pettynyt kuinka hidas hän on kauden alkaessa – ja kuinka häneltä puuttuu lajiin vaadittavia fyysisiä ominaisuuksia kuten myös henkilöiltä, jotka nostivat punttia koko off-seasonin. Myöskään koneella tehty PTAT ei valmista lajiin vaadittaviin liikeratoihin tai nopeuteen, joten PTAT voi huonossa tapauksessa edistää vammautumisriskiä heti kauden alussa.

5) PTAT on ajan haaskausta, tehotonta ja lauma-ajattelua, sitä tehdään mitä muutkin tekevät. Koneella tehty PTAT on hanurista koska ihmiset käyttävät sitä juoruamiseen, lehden lukemiseen, telkkarin katsomiseen tai jopa netin selailuun!! Se kertoo jo riittävästi. Treeniaika ei ole mitään delegointia tai moniajoa!

Kovaa tilitystä mutta kaikki silkkaa asiaa! Mitä sinun pitäisi olla tekemässä PTAT:n sijaan, jos haluat muokata kehoa urheilullisemmaksi, kadottaa ylimääräisen renkaan vyötäröltä ja mahtua vanhoihin farkkuihin?

Sinun tulisi hylätä kokonaan PTAT-tyylinen treeni. Keskity koko kehoa kehittäviin ja rasittaviin harjoituksiin/liikkeisiin sekä intervallitreeniin. Nämä muokkaavat nopeasti ulkonäköä ja nostavat kuntoasi kaikilla tasoilla nopeammin ja tehokkaammin. Lisäksi tämäntyyppisessä harjoittelussa säästät aikaa ja saat treenistä enemmän terveyteen vaikuttavia tekijöitä kuin PTAT:sta.

UGH! Minä puhunut! Minä poistua!

t: Make