TOP-8 lista miksi et pääse kuntoon. Aloitetaan!

#1: ”Vedän lonkalta!”

Lonkalta vetäminen tarkoittaa, että sinulla ei ole tavoitteita, ei suunnitelmaa, ei seurantatyökalua kehityksen seuraamiseen. Hyökkäät salin ovesta sisään joka päivä ja duunailet sitä mikä tuntuu hyvälle ja mihin olet tottunut. Lonkalta vetäminen kertoo, että et tiedä missä olet, minne olet menossa ja miten pääset sinne – mutta aloitat matkan jokatapauksessa.

Korjaus: Kovat jätkät/vosut eivät koskaan treenaa ilman tavoitteita tai suunnitelmaa. Strateginen suunnitelma pitää aina nämä sisällään: missä olen nyt, minne haluan mennä, miten pääsen sinne, mitä minun pitää tehdä sen eteen ja miten tiedän olenko menossa oikeaan suuntaan. Lonkalta vetäjät epäonnistuvat, koviksilla on aina suunnitelma.

#2: ”Treenaan aina samanlailla!”

Typeryksen ratkaisu on treenata aina samanlailla, samat toistot, samat painot, sama rutiini, kaikki samaa shittiä viikosta toiseen, koskaan ei haasteta itseä. Ikäänkuin kehosi sanoo sinulle: ”Näääh… toi on niiiiin nähty, tehty ja kokeiltu… nykyinen on ihan hyvä, ei ole mitään syytä kehittyä!”

Korjaus: Kehittyminen vaatii kehosi ajamista pois mukavuusalueelta, sinun pitää vaatia siltä tuloksia, sitä pitää haastaa!! Fysiikka kehittyy kun sitä härnätään ja rasitetaan, keho reagoi siihen ja tekee itsestään vahvemman/nopeamman/kestävämmän jne. Tavoitteenasi voi olla esimerkiksi edellisen treenin lyöminen! Enemmän rautaa, enemmän toistoja, nopeammin, kovempaa, rajummin ja niin edelleen. Jatkuva kehitys on pelin nimi.

#3: ”Näen nälkää ja laihdun!”

Kalorivaje on hyvä tapa vähentää rasvamäärää kehossa. Mutta kalorivaje tulisi pitää pienenä. Kun kaloreita leikataan liikaa tai niitä pidetään alhaalla liian kauan, kehosi luulee että näet nälkää ja vaihtaa aineenvaihduntasi hitaammaksi, se käyttää lihasta polttoaineena ja jäädyttää kehityksen. Kehosi on ikään kuin tulipesä, jos et anna polttoainetta liekille se kutistuu pieneksi valkeaksi, tuottaen vähemmän lämpöä ja energiaa.

Korjaus: Oletko koskaan miettinyt, kun treenaat enemmän saat syödä enemmän? Se on tehokkaampi tapa polttaa rasvaa kuin syömällä vähemmän ja treenaamalla vähemmän. Vähentääksesi rasvaa kehossa, sinun pitää luoda kalorivaje. Vaje voidaan luoda harjoittelemalla enemmän, syömällä vähemmän tai molempien kombinaationa. Paras kombinaatio on pieni vaje yhdistettynä lisättyyn treenaukseen. Kalorien vähentäminen hidastaa aineenvaihduntaa. Kalorien nostaminen lisää aineenvaihduntaa. Treenaus lisää aineenvaihduntaa. Joten syö enemmän, liiku enemmän = tuplateho! Syö vähemmän, älä treena = tuplalasku aineenvaihdunnassa.

#4: ”Skippaan treenit!”

Kova kondis ei tapahdu yhdessä yössä. Kehon muutos tarvitsee satoja treenejä. Jokainen treeni vie sinua pienen askeleen verran lähemmäksi tavoitetta. Jokainen missattu treeni vie sinut pienen askeleen verran takapakkia. Moni ei ymmärrä kuinka tärkeää on pitää kiinni treenirytmistä.

Korjaus: Otat takapakkia jokaisesta missatusta treenistä, se syö myös sinun treenimieltä ja itsetuntoa. Aina kun selviät hengissä treenistä, rakennat itsellesi itsetuntoa sekä kuria. Kun itsetuntosi nousee, olosi paranee ja se ruokkii edelleen kehitystä. Jokainen treeni ratkaisee. Pidä omaa sanaasi lakina! Kun lupaat mennä treenaamaan, MENE!

#5: ”Treenaan vain penkkiä, koska olen hyvä siinä! Paskat jalkatreenistä!”

Useimmilla meistä on suosikkiosa kehosta, jota on kiva hinkata useasti salilla. Mutta jonkun kehonosan suosiminen voi johtaa suuriin ongelmiin. Epätasapainoinen fysiikka on yksi niistä, mutta timmi yläkeho yhdistettynä kanankoipiin on pienin ongelmista. Pelkästään jonkun lihasryhmän vahvistaminen toisten kustannuksella on mainio väylä aiheuttaa huonoa ryhtiä, liikkuvuusongelmia, venähdyksiä ja repeämiä.

Korjaus: Kovikset treenaa koko kehoa ja nimenomaan toiminnallisuuden kannalta. Optimaalinen keho, lihaksisto balanssissa, hyvä liikkuvuus nivelissä takaa käytännössä äärimmäisen iskukykyisen fysiikan.

#6: ”Käytän vain koneita!”

Jahas… liityit kuntosalin jäseneksi ja katselet himoiten salin hienoja, kiiltäviä, viimeistä huutoa olevia, hydrauliikalla ja tietokoneella ohjattavia painopakallisia koneita. Koneiden jonka tarkoituksena on antaa sinulle helppo, turvallinen ja koko-kehon-treeni. Ainoa ongelma on vain, että koneet ovat umpisurkea vaihtoehto jos siis haluat oikeasti kehitystä.

Korjaus: Ota vapaat raudat käyttöön ja tee moninivel-liikkeitä! Alakropalle kyykkyä ja tee askelkyykkyjä variaatioilla, yläkeholle tee työntöjä, vedä leukoja ja vetoja. Nämä ovat kuningasliikkeitä. Nämä isot liikkeet stimuloivat enemmän lihaskasvua, polttavat enemmän rasvaa, heijastuvat suoraan oikeaan elämään salin ulkopuolella kuin kaikki koneet yhteensä. Joo, mä tiedän että koneet ovat turvallisia jos vertaa siihen, että saatat tiputtaa tangon päähäsi. Mutta loppujen lopuksi koneet EIVÄT ole niin turvallisia kuin vapaa rauta, koska irtoraudalla myös sinun tukilihakset kehittyvät ja voima kasvaa ihan eri vauhtia. Miksi vääntää matkaa polkuautolla kun voit huristaa matkan hetkessä Ferrarilla?

#7: ”Vertaan itseäni aina muihin!”

Todellinen junttilan edustaja pyrkii aina olemaan parempi kuin naapuri. Itsensä muihin vertaileminen on erittäin hyvä tapa laskea itsetuntoa ja pysyä ikuisesti turhautuneena sekä kiukkuisena.

Korjaus: Älä vertaa itseäsi kehenkään muuhun kuin itseesi! Legendaarinen koripallovalmentaja John Wooden ohjeisti pelaajiaan legendan mukaan: ”Älä koskaan yritä olla parempi kuin toinen; mutta yritä aina laittaa parastasi peliin. Se on sinun päätettävissä, toinen ei ole!” Joten miksipä et keskittyisi matsaamaan itsesi kanssa? Vertaa sinua itseesi. Kehitä itseäsi!

#8: ”Keksin aina hyviä tekosyitä!”

Hyvin monet ihmiset, kun he eivät saa haluamiaan tuloksia tai hommat eivät mene suunnitelmien mukaisesti, se ei ole koskaan heidän vikansa. Kun he eivät pääse yhdestäkään grammasta rasvaa eroon, syy on heidän geeneissä! Kun he syövät salaa kolmannen kerran saman päivän aikana, syy on heidän perheessä: ”He ostivat herkkuja jääkaappiin!”. Kun he missaavat treenit, syy on heidän pomossa: ”Pomo vain kasasi töitä pöydälleni!”. Ei mitään väliä mikä tilanne on, nämä sankarit keksivät aina tekosyitä eivätkä hiffaa, että ongelman aiheuttaja tuijottaa itseasiassa peilistä takaisin.

Korjaus: Hyväksy 100% vastuu tekemistäsi – hyvät ja huonot! Kun voitat yksin, älä anna crediittiä muille. Sano: ”Minä tein tämän, se olin minä!” Ja kun tulee turpaan, sinun pitää myöntää myös syyllisyytesi: ”Se oli minun vika!”. Junttilan edustajat haluavat ottaa kunnian menestyksestä ja kasata omat epäonnistumiset muiden harteille. Lopulta heistä ei tule muuta kuin isoja luusereita. Todelliset voittajat menestyvät aina, koska he osaavat kolme taikasanaa: MINÄ OLEN VASTUUSSA!

Siinähän niitä. Voisi sanoa vielä tähän loppuun kenties suurimman mahdollisen mokan: ei ota opikseen virheistä!. Virheet ovat jees. Jos huomaat tekeväsi runsaasti virheistä, älä turhaan hakkaa itseäsi. Kunhan ymmärrät virheet ja yrität korjata ne, silloin menet oikeaan suuntaan. Kaikista pahimmat luuserit eivät korjaa virheitä, vaikka näkevätkin ne!

Lisäksi olen si… <RING RING> Öh, jahas. Puhelin soi. Pieni hetki.

Make: ”Haloo? Kuka s*@$ana uskaltaa häiritä mun blogikirjoittelua!?”

Make: ”Ai se on Clint! Mitäs mieltä olit mun viimeisestä postauksesta blogissa? Ai sä meet katsomaan sitä just nyt?”

Clint hyväksyi virallisesti tämän postauksen!

🙂

T: Make