Liika sokeri oireet ja 7 varoitusmerkkiä keholtasi. Älä sivuuta näitä varoitusmerkkejä, ne voivat aiheuttaa sinulle vakavia terveysmurheita. Liika sokeri voi aiheuttaa ylipainoa, insuliinihäiriöitä sekä lopulta myös diabeteksen.

UPDATE 21.5.2023 : tein jotain pieniä lisäyksiä artikkeliin.

liika sokeri oireet

No kuka ei rakastaisi sokeria? Tätä tuntuu olevan kaikkialla ja kaikessa. Mutta liika kuluttaminen voi olla kohtalokasta meidän terveydelle. Sokeripommeja voi olla todella vaikea välttää ja suurimmat syylliset ovatkin erilaiset limsat, karkit ja aamiaismurot.

Suomen sydänliiton mukaan lisättyä sokeria saisi olla maksimissaan 50 g päivässä 2000 kilokalorin kulutuksessa. Tämä määrä voi kuitenkin tulla jo täyteen yhdestä annoksesta sokerijogurttia, joten muistathan tarkistaa etiketistä paljonko siinä on lisättyä sokeria.

Monille tulee myös yllätyksenä mitä fyysisiä oireita liiallinen sokerin käyttö voi tuoda. Tiesitkö että sinun jalkasi voivat kipuilla vain yksinkertaisesti siitä syystä, että syöt liikaa sokeria? Kehosi kertoo sinulle kyllä, jos sillä on paha olla. Sinun pitää seurata  sen merkkejä ja reagoida niihin.

liika sokeri väsyttää

liika sokeri väsyttää

Minulla itselläni liika sokeri väsyttää aivan törkeästi. Tuntuu että sammun sohvalle melkein heti, jos syön esimerkiksi ison pasta-annoksen tai jotain korvapuusteja. Kehoni haluaa lyödä filmin poikki. Jos taas syön puhdasta proteiinia lihasta, hiilihydraatit kasviksista ja rasvan oliiviöljystä, tätä ongelmaa ei ole lainkaan. Minulle itselle puhdas ruoka on hyvinvoinnin perusta.

7 varoitusmerkkiä:

1#: Jatkuva himo sokeria kohtaan. Mitä enemmän syöt sokeria, sitä enemmän haluat sitä. Se tekee sokerista riippuvaista ja addiktoivaa. Sokeri antaa sinulle väliakaisaisen huumaustilan, mutta sitä seuraava pudotus aallon pohjalle saa kehosi haluamaan lisää sokeria. Oravanpyörä on valmis. Samalla sinun makuaistisi turtuvat sokeriin ja tarvitset sitä jatkuvasti enemmän sokeria tyydyttämään sokerinhimon.

2#: Sinulla on vetämätön olo. Jos jatkuvasti huomaat että olet väsynyt, eikä sinulle ole energiaa, se voi johtua sokerin syönnistä. Energiatasapainolla on paljon tekemistä missä jamassa verensokerisi on, kuluttamalla liikaa sokeria lähetät verensokerin vuoristorataan. On tärkeää ylläpitää tasaista verensokeria, jotta olet energinen, painosi ei nouse eikä sokeri vie sinua sängyn pohjalle.

3#: Ihosi alkaa oireilemaan. Aknea voi puskea päälle niille, jotka ovat herkkiä rajuille insuliinipiikeille sokerista. Liika sokeri voi näkyä iholla muutamassa päivässä. Jos ihosi tuntuu jatkuvasti menevän rikki, eikä tunnu paranevan hoitokeinosta riippumatta, sinun pitää tarkistaa myös ruokavaliosi.

4#: Painosi nousee. Sokerissahan ei ole proteiinia eikä kuitua, se on vain tyhjiä kaloreita. Sitä on myös erittäin helppo syödä liikaa, koska se ei täytä sinua. Mitä enemmän syöt sokeria, sitä enemmän saat tyhjiä kaloreita, jotka puolestaan näkyvät vyötärölläsi. Sokerin syönti laukaisee insuliinituotannon, jonka tehtävänä on varastoida sokeria rasvaksi kehoosi. Lopulta liiallinen sokerinsyönti voi aiheuttaa insuliiniresistenssiä, joka puolestaan voi aiheuttaa diabeteksen.

5#: Rajut mielialavaihtelut. Liiallinen sokeri vaikuttaa myös henkiseen terveyteesi. Kun syöt liikaa sokeria, verensokerisi heittelee rajusti. Menet aallon harjalta aallon pohjalle, tämä voi näkyä mielialassasi. Ärsyynnyt helposti ja olet kiukkuinen.

6#: Reikiä hampaisiin. Suussasi olevat bakteerit syövät sokeria, jota kulutat. Tämä prosessi tuottaa happoa hampaiden pinnalle, joka saa ne haurastumaan. Jos sinulle on tullut paljon reikiä viime aikoina, tarkista ruokavaliosi.

7#: Mikään ei maistu makealle enää. Sokerin liikasyönti tappaa makuaistisi ja mikään ei maistu enää miltään. Tarvitset enemmän sokeria samaan lopputulokseen. Tämä on tietysti ongelma terveydellesi. Kun vähennät sokerin määrää ruokavaliossasi, tilanne alkaa palautumaan pikkuhiljaa normaaliksi. Joten älä luovu toivosta.

järkevä ruokavalio korjaa ongelmat

Personal trainerina minä teen ruokavalion asiakkaalleni henkilökohtaisesti. Yleensä karsin ensimmäiseksi ylimääräisen sokerin mahdollisimman minimiin. Suosittelen asiakkaalleni syömään makeita hedelmiä, jos iskee hirmuinen sokerinhimo. Pitkässä juoksussa siitä on kuitenkin hyvä päästä kokonaan eroon.

Katso mitä syön päivässä, jossa liiallinen sokeri on kokonaan poissa. Pätkäpaastossa sitä ei tarvita lainkaan ja samalla ravinnon laatu nousee niin paljon ylöspäin, että sinulle ei yksinkertaisesti maistu sokeri enää. Tämä on vain pelkästään positiivista. Minä itse syön lisättyä sokeria ehkä kerran tai kaksi vuodessa. Saatan syödä silloin pullaa tai suklaata. Limsaa en enää juo oikeastaan lainkaan.

Suosittelenkin tutustumaan pätkäpaastoon, lue esimerkiksi minun kokemukset siitä ja miten laihduin sen avulla.

Kirjani Rasvanpolttokeittiö kertoo sinulle paljon enemmän ravinnosta. Löydä syyt joiden takia sinun on MAHDOTONTA pudottaa painoa. Selvitä ruoat jotka vahingoittavat hormoneitasi, vanhentavat sinua nopeasti ja aiheuttavat diabeteksen.

Tieto on valtaa.